eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
BIRMINGHAM, ENGLAND - AUGUST 6: Rose Amoanimaa Yeboah of Ghana reacts after a failed jump in the Womens High Jump Final during the Athletics competition at Alexander Stadium during the Birmingham 2022 Commonwealth Games on August 6, 2022, in Birmingham, England. (Photo by Tim Clayton/Corbis via Getty Images)
Nyitókép: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Két ghánai atléta is lemarad a budapesti világbajnokságról

Az egyikük az útlevele rövid érvényessége miatt nem utazhat be Magyarországra, a másik atléta kérelmének elutasítását állítólag nem indokolta a magyar külképviselet.

Nem kapott vízumot, így nem vehet részt a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon két ghánai sportoló – írja a Hvg.hu a ghánai sajtóra hivatkozva. A két érintett Rose Yeboah magasugró és Sarfo Ansah sprinter.

A helyi lapok kedden számoltak be arról, hogy a ghánai magyar nagykövetség megtagadta az atléták beutazási kérelmét, amiről hétfőn kaptak értesítést. Az értesülés szerint a ghánai atlétikaszövetség frissen megválasztott elnöke és a csapathoz tartozó több stábtag sem kapta meg a beutazáshoz szükséges engedélyt, az elnök azonban el tud jönni a vb-re, mert Franciaországtól kapott schengeni vízumot.

A ghánai sportági szövetség később közleményt adott ki az ügyben, ebben visoznt csak a két sportolóról esik szó. E szerint Yeboah az útlevele érvényessége miatt marad le a vb-ről. A szervezet azt írta, hogy a sportoló augusztus 6-án kapta meg a nemzetközi atlétikai szövetség (World Athletics, WA) visszaigazolását arról, hogy szabadkártyával indulhat. Akkor még a kínai Csengtuban volt az universiadén, ahol 1,94 méteres országos csúccsal megnyerte a nők magasugróversenyét.

Hazája szövetsége akkor vette észre, hogy gond van az útlevelével, amikor rögzítetteni próbálta a végleges csapatnévsort a WA rendszerében. Ez figyelmeztetett, hogy Yeboah okmánya 6 hónapon belül jár le, márpedig a szabályok szerint a vízumkérelem benyújtásához az kell, hogy legalább még fél évig érvényes legyen. A sportoló előbb azt mondta, hogy megpróbál új útlevelet kiállíttatni, 13-án, vasárnap azonban közölte: mivel nincs sok esélye arra, hogy megkapja a vízumot, úgy döntött, inkább az Egyesült Államokba utazik tanulni.

Safo Ansah a 4x100-as férfi váltóban helyettesítette volna időközben megsérült honfitársát, Benjamin Azamatit. Az ő vízumkérelmének elutasítására

a ghánai szövetség szerint nem adott magyarázatot a magyar nagykövetség.

A Hvg.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a vb magyar szervezőit is megkereste az ügyben, ám egyelőre egyiküktől sem kapott választ – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×