eur:
389.74
usd:
364.92
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Bécs, 2008. június 22. Gianluigi BUFFON olasz kapus néz a kapu felé tartó labda után az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a bécsi Ernst Happel stadionban 2008. június 22-én. (MTI/EPA/Georgi Licovski)   Mobilkommunikációs eszközön nem közölhető!
Nyitókép: GEORGI LICOVSKI

Hivatalos: Gianluigi Buffon 45 évesen visszavonul

Hivatalossá vált az, amit már napok óta rebesgettek Itáliában: a 45 éves Gianluigi Buffon bejelentette visszavonulását. Az ezzel kapcsolatos hírt maga a világbajnok kapus közölte Twitter-oldalán.

A mostani hír elsőre azért lehet meglepő és váratlan, mert Gianluigi Buffon tavasszal 2024 nyaráig meghosszabbította szerződését a Parma labdarúgócsapatával, sőt sok más sztárhoz hasonlóan ő is kapott egy nagyon kecsegtető ajánlatot Szaúd-Arábiából. A világklasszis hálóőr 2021 júliusában a Juventustól tért vissza nevelőegyesületéhez, melynek színeiben 18 Serie B-s mérkőzésen védett az előző szezonban, de nem tudták kiharcolni a feljutást az első osztályba.

„Ennyi volt, emberek! Ti mindent megadtatok nekem, és én is megadtam mindent nektek. Együtt jutottunk el idáig”

– írta a visszavonulását bejelentő bejegyzésében Gianluigi Buffon.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a kapus szerződést bont a Parmával. Mint beszámoltunk róla, Buffon várhatóan az olasz válogatott csapatmenedzsere lesz a jövőben. Ezt a posztot 2019-től 2022 decemberéig a január elején rákbetegségben elhunyt Gianluca Vialli töltötte be.

Gianluigi Buffon 176 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban, ezzel ő az olasz válogatott rekordere. Legnagyobb sikere a 2006-os világbajnoki cím volt. A klubfutballban a Parma, a Juventus, a PSG, majd újra a Juventus és a Parma kapusa volt, tíz olasz bajnoki címe (pedig még kettőt el is vettek tőle a Calciopoli botrányban) szintén rekord.

Pályafutása során összesen 29 trófeát nyert.

Buffon 2012-ben Eb-ezüstérmes, míg 2013-ban Konföderációs Kupa-bronzérmes lett az olasz válogatottal, melytől 2018-ban, 40 évesen búcsúzott el.

Az UEFA 2003-ban megválasztotta az év játékosának, a 2015–2016-os idényben őt látták a szurkolók a Juventus legjobbjának, míg 2017-ben az év labdarúgója lett Olaszországban.

A vb-aranyérmes korábban érdekes nyilatkozatot adott arról, milyen a kapuban állni. „Kapusként egy kicsit mazochistának kell lenned, és önzőnek. A vonalon állva csak egy dolog biztos: időnként gólt fogsz kapni. Ez nem öröm, hacsak nem vagy perverz mazochista, de az már más kategória. Ez a hivatás büntet és meggyötör” – idézi Buffont a Kislány, nagy foci Facebook-oldal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×