eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Zsolt szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport első fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Varga Zsolt: Nagyon nehéz dolgunk lesz, mert a spanyolok a legkisebb hibát is megbüntetik

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a spanyolok kicsit kieshettek a meccsritmusból, és ezért játszhattak szoros meccset a franciákkal a fukuokai világbajnokság negyeddöntőjében. Attól a meccstől függetlenül Varga Zsolt a legösszeszokottabb és a legszervezettebb csapatnak tartja a magyar válogatott elődöntős ellenfelét, amely szerinte a legmodernebb játékot játssza az egész mezőnyben.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a keddi negyeddöntőben egy góllal legyőzte az Egyesült Államokat, így csütörtökön a legjobb négy között a spanyolokkal játszik a fináléba jutásért. A dél-európai csapat a franciák elleni 7-6-os sikerrel harcolta ki az elődöntős szereplést.

Varga Zsolt szövetségi kapitány a válogatott fukuokai szállásán azt mondta a magyar sajtó képviselőinek, hogy azok a csapatok, amelyeknek játszaniuk kellett a negyeddöntőbe jutásért, jóval feszesebben érkeztek meg a következő meccsükbe. Szerinte a négynapos szünetben nagyon nehéz fenntartani a meccsritmust, és valószínűleg ezért szenvedtek meg ennyire a franciák ellen a spanyolok.

Varga Zsolt elárulta, hogy a keddi meccs után beszélt barátjával, a franciák másodedzőjeként dolgozó Vjekoslav Kobescakkal. A korábbi kiváló horvát játékos pedig elmondta, hogy az első negyedben inkább a szerencsének és kapusuk remeklésének köszönhetően tartóztatták fel a vb-címvédő spanyolokat, akik ettől egyre jobban elbizonytalanodtak, de a végén három lefordulásból fordítani tudtak.

Varga Zsolt kiemelte, az Egyesült Államok ellen megnyert keddi összecsapást követően egy rövid regeneráció következett, majd edzésekkel, videózással készültek a spanyolok ellen.

„Övék a legösszeszokottabb, legszervezettebb csapat, amely a legmodernebb vízilabdát játssza most"

– fogalmazott a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki figyelmeztetett, hogy nem hagyhatnak ki, négy negyeden keresztül végig meg kell találniuk azokat a réseket, amelyeken keresztül a legjobb lövőiket ki tudják venni a játékból. „Meg kell próbálnunk semlegesíteni a kiváló centereiket. Mindeközben fontos, hogy megtaláljuk az utat a kapujukhoz, hiszen ők a legkisebb hibát is megbüntetik” – mondta Varga Zsolt.

A csapatkapitány Jansik Szilárd arról beszélt, nem is baj, hogy a spanyolokon át vezet az út, ugyanis a következő években, sőt akár hónapokban – a januári, izraeli Európa-bajnokságon vagy februárban, a dohai vb-n – többször szembe kerülhetnek majd az ibériaiakkal.

„Sokat készültünk közösen, mondhatjuk ilyenkor, hogy nem tudunk egymásnak újat mutatni, de mindkét edzői stáb azért dolgozik, hogy mégis sikerüljön. Fel vagyunk készülve minden eshetőségre, az agyunkban már el van ültetve, mit kell csinálnunk, ezt holnap viszont a vízben kell végrehajtani” – jelentette ki az FTC játékosa.

Hozzátette: a spanyoloknál gyakorlatilag minden poszton klasszisok játszanak, de

„jó kihívók vagyunk, mert a magyar válogatottnak sincs szégyenkezni valója, fel tudjuk venni velük a versenyt és bízom benne, hogy jobbak is tudunk lenni, mert így fogunk holnap nekimenni a meccsnek”.

A csütörtöki összecsapáson kulcsszerep hárulhat Vogel Somára a kapuban. „Sokszor játszottunk a spanyolokkal, rengeteget edzőtáboroztunk közösen, nagyon sok újdonságot nem tudunk mutatni egymásnak. Visszanéztünk már néhány olyan jelenetet, amelyek meghatározzák az ő játékukat, és arra készülünk, hogy ezeket megakadályozzuk” – nyilatkozta a Ferencváros kapusa.

Hozzátette, akkor lehet esélyük megverni a címvédőt, ha kicsit jobban védekeznek, mint az Európa-bajnok horvátok ellen megnyert csoportmérkőzésen. Vogel Soma elárulta, Gárdonyi András kapusedzővel és csapattársával, Lévai Mártonnal külön is készülnek a spanyolok legjobb lövőire – mint például Álvaro Granados vagy Felipe Perrone –, egy-egy mozdulatra, amelyet megpróbálnak memorizálni, hiszen ezáltal a reakció is felgyorsulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:25
×
×
×
×