eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Lecsaptak a rendőrök a párizsi olimpia szervezőire

A 2024-es ötkarikás játékok szervezőbizottságának székhelyét rendőrök árasztották el.

A rendőrség a kivételezési szerződésekkel és közpénzekkel való visszaélés ügyében vizsgálódik – írja a BBC. A Párizs 2024 szervezőbizottság szóvivője azt mondta, a testület "teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal".

A korrupcióellenes nyomozók bejelentés nélkül érkeztek meg a szervezőbizottság székhelyére, amely Saint-Denis-ben, Párizs egyik külvárosában található,

valamint a Solideo, a játékok építési projektjeiért felelős állami szerv irodáiba is.

A pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős francia igazságügyi szervezet, a PNF később megerősítette, hogy a két szervezetet érintő több helyszínen is házkutatást tartanak.

A 2024-es olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, a paralimpia szeptemberben zajlik, de nem ez az első olyan esemény, amely árnyékot vet rá. Feljelentést tett a párizsi olimpia épülő létesítményein dolgozó tíz afrikai munkás is, amiért "kizsákmányolták" őket, s a munkájuk elismerését kérik a bíróságtól – közölték kedden igazságügyi források.

A panaszosok azt állítják: hónapok óta kizsákmányolták őket az építkezéseken, mindenekelőtt az olimpiai falu munkálatainál, ahol szerződés és fizetési papírok nélkül dolgoztatták őket, nem kaptak sem túlórapénzt, sem fizetett szabadságot, ezért a munkájuk utólagos elismerését kérik a bíróságtól – mondta az AFP hírügynökségnek Richard Bloch szakszervezeti vezető, aki segítette a vendégmunkásokat a helyzetük rendezésében.

Az egyik munkás arról számolt be, hogy térdfájdalma miatt kért pár nap pihenőt, de főnöke azt mondta,

ha nem megy be dolgozni, szedheti is a holmiját.

"Muszáj volt tovább dolgoznom a fájdalom ellenére. Franciaország nem jobb, mint Katar" – tette hozzá, a tavalyi labdarúgó-világbajnokságra elkészült nyolc stadion építésén dolgozó, elsősorban ázsiai országokból érkező, több százezer külföldi vendégmunkással való kegyetlen bánásmódra utalva.

Bloch szerint csak ígéret volt, hogy példás lesz az olimpiai létesítmények megépítése, a valóságban ugyanaz történik itt is, mint bárhol máshol, a létesítményeknek időre el kell készülniük, aminek érdekében minden eszközt bevetnek a vállalkozók.

A CGT szakszervezet szerint mindegy száz munkás lehet olyan helyzetben, mint a panaszosok. A Párizstól északra található Bobigny ügyészsége egy évvel ezelőtt indított vizsgálatot annak gyanújával, hogy "bűnszövetkezetben" illegálisan alkalmaznak az olimpiai építkezéseken az országban rendezetlen körülmények között tartózkodó, azaz érvényes papírokkal nem rendelkező külföldieket. Az előzetes eljárás megindítását a vádhatóság az olimpiai építkezéseken végzett ellenőrzésre alapozta, amely több illegális külföldi munkavállalót azonosított. A munkaügyi bíróság októberben tervezi a felek meghallgatását.

A francia sportélet mindezen túl is viharos időszakot él meg. A Francia Olimpiai Bizottság elnöke, Brigitte Henriques májusban lemondott, döntését nem indokolták, de a szervezeten belüli heves belső harcokról szóló hírek közepette történt. Korábban a francia labdarúgó- és rögbiszövetség vezetői is lemondtak, nagy visszhangot keltő botrányokat követően.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×