eur:
387.7
usd:
363.57
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Hajóval érkezik az olimpiai láng Franciaországba

Tízezer tagja lesz a jövő évi párizsi olimpia franciaországi fáklyás váltójának. A láng egyébként a tengeren érkezik.

A játékok egyik szimbóluma Marseille-ből indulva mintegy hatvan megyén halad majd keresztül, míg végül a július 26-i megnyitón fellobban a láng.

A fáklyás váltó "kapitányainak" nevezték ki Laure és Florent Manaudou olimpiai bajnok úszókat, valamint Dimitri Pavadé paraatléta távolugrót és Mona Francis paratriatlonistát.

Az már korábban kiderült, hogy a láng május 8-án érkezik a dél-franciaországi nagyvárosba. Miután Görögországban, az ókori olimpiák helyszínén, Olümpiában meggyújtották, a Földközi-tengeren keresztül egy háromárbocos hajó, a Belém szállítja a marseille-i régi kikötőbe, a Vieux-Port-ba. Az időszámítás előtt 600 körül görög hajósok által alapított városban ünnepségsorozat kezdődik, mielőtt a fáklya továbbindulna több hetes útjára, Párizsba.

Újdonság lesz, hogy legfeljebb 24 fős csoportok is futhatnak majd a lánggal, ezek képviselhetnek például sportági szövetségeket, de a fáklyát csak egyikük viheti. A csoportos futásban háromezren, az egyéniben hétezren vesznek részt, a jelentkezőket 15 év felettiek közül választják, férfiakat és nőket egyenlő arányban.

A váltótagok körülbelül négy percig viszik majd a lángot és mintegy 200 métert tesznek meg vele.

A stafétában résztvevőket a szervezőbizottság és a sporthoz kötődő szervezetek, valamint a fáklyás váltó szponzorai, a játékok további támogatói és az útvonal által érintett területek döntéshozói választják ki. A procedúra már csütörtökön megkezdődik, de a váltótagok többsége csak a jövő év elején lesz ismert. Menet közben lesznek bejelentések nagy bajnokokról, ismert közreműködőkről, az olimpiai lángot meggyújtó utolsó váltótag személyét azonban az utolsó pillanatig titok övezi majd.

A párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta médiabirodalmát

Rupert Murdoch lemondott, fiára bízta médiabirodalmát

Rupert Murdoch médiamogul, aki Ausztráliától az Egyesült Államokig terjedő globális birodalmat épített, lemondott a Fox Corporation és a News Corporation elnöki tisztségéről. Ezzel hét évtizedes médiaipari karrierje ért véget. Fia, Lachlan Murdoch veszi át a News Corporation elnöki tisztségét, és továbbra is betölti a Fox elnöki és vezérigazgatói szerepét. A lépés várhatóan megszilárdítja Lachlan Murdoch pozícióját a médiakonglomerátum vezetőjeként, és véget vet a Murdoch-családon belüli utódlással kapcsolatos találgatásoknak - írja a Reuters.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×