eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Novák Katalin köztársasági elnök találkozója Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével a szervezet lausanne-i székházában 2023. június 8-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Magyar olimpiarendezés - Thomas Bach szerint előbb kell néhány dolog

A Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, rekord mennyiségű világversenyt rendezett hazánk az elmúlt öt évben.

Magyarországon többször felmerült már a sportvezetés és a kormányzat részéről, hogy az ország rendezzen olimpiát. Legutóbb a 2024-es pályázattól végül visszalépett a kormány, de azóta a világ legrangosabb nemzetközi sporteseményei közül többet is megrendeztek Budapesten, hamarosan pedig az atlétikai vb következik.

Mindezek kapcsán Thomas Bach NOB-elnök a Nemzeti Sportnak elmondta, szerinte Magyarország rekordot állított fel a sikeres nemzetközi versenyrendezések terén az olimpiai sportágakban.

"Ha jól tudom, több, mint húsz világbajnokságot és Európa-bajnokságnak adtak otthont az elmúlt öt évben, ami valószínűleg olimpiai csúcs, messze mindenki mást megelőzve. Ezen versenyek közül jó néhányat láttam, sikeresek voltak, a magyar emberek sport- és vendégszeretetéből, valamint a hatékony szervezőmunkából egyaránt profitálunk."

Az olimpiák megrendezésével kapcsolatban kijelentette: a NOB Agenda2020 programja forradalmasította, fenntarthatóbbá és költségtudatosabbá tette az olimpiai játékok megrendezését. A magyarországi tervekkel kapcsolatban derűlátó.

"Jó lehetőségnek érzem, ha ez beleillik Magyarország hosszú távú terveibe.

Magyarország csodálatos rendező lehet, de először a magyar sportmozgalomnak, a kormánynak és az embereknek kell lépéseket tenniük. Ha ez megvan, mindenki elégedett lenne az olimpiai mozgalomban"

- fejtette ki.

A 2032-es olimpia már Brisbane-é, a 2036-os időpont viszont még nyitott. Arra Thomas Bach elmondása szerint már vannak jelentkezők, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy jelentősen megváltoztatták a folyamatot, arra fektetik a hangsúlyt, hogy párbeszédet alakítsanak ki.

"A NOB saját szakértelmét felhasználva készen áll, hogy megtárgyalja az adott jelentkezővel, mi lenne a legjobb megoldás az ország, a város hosszú távú fejlődését szem előtt tartva. Ezzel együtt kitűnő körülményeket kell teremteni a világ legjobb sportolóinak. Bárki beléphet e beszélgetés bármely szakaszába, de a döntés a 2036-os házigazdáról valószínűleg 2026, sőt 2027 előtt nem születik meg."

A NOB szeretné megszólítani a fiatalabb generációt, ezért egy 2020-as kezdeményezés nyomán néhány új, modern sportág máris része az olimpiának. Párizsban bemutatkozik a breaktánc, és a nemzetközi szövetség elnöke biztos benne, hogy fejlődni fog az újdonságok által az olimpia, ami kulcsfontosságú a jövőjét illetően.

"Be kell vonzanunk a fiatal generációt, miközben nem szabad elvesztetünk a hagyományos rajongókat sem, és úgy tűnik, ez Tokióban egész jól működött, s hiszem, hogy Párizsban is így lesz. Van egy rendszerünk, amely alapján a rendező ország javasolhat új sportágat, tehát

ha egy nap Magyarországon rendeznek olimpiát, önök is javasolhatnak egy olyan sportágat, ami népszerű. Gyanítom, ez esetben például a teqballt is erősen fontolóra vennék"

- mondta Thomas Bach.

(A nyitóképen: Novák Katalin köztársasági elnök találkozója Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével a szervezet lausanne-i székházában 2023. június 8-án.)

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×