eur:
395.28
usd:
371.62
bux:
66259.85
2024. április 16. kedd Csongor
LONDON, ENGLAND - JULY 11: Jordan Pickford of England looks on dejected as Giovanni Di Lorenzo, Gianluigi Donnarumma, Andrea Belotti, and Alessandro Florenzi of Italy celebrate following their teams victory in during the UEFA Euro 2020 Championship Final between Italy and England at Wembley Stadium on July 11, 2021 in London, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Nyitókép: Laurence Griffiths/Getty Images

A valószínűségszámítás alapján már tudjuk az Eb-selejtezők továbbjutóit, de mi lesz ebből?

Kazahsztánban, az Asztana Arénában kezdődött csütörtök délután a 2024-es, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorozata, a házigazda és a szlovén vágatott találkozója volt az első a csoportszakasz 370 mérkőzéséből. A magyar együttes, négy nappal a csütörtök esti, észtek elleni felkészülési találkozó után, hétfőn, a Puskás Arénában, a bolgárok ellen mutatkozik be.

Az UEFA hét ötös és három hatos csoportba sorolta a jelentkezőket, egyetlen válogatott, a rendező német már tagja a huszonnégyes döntőnek. Mind a tíz csoportból az első két helyezett jut ki az Eb-re, majd a legutóbbi Nemzetek Ligája-sorozatban legjobban szereplő, de az Eb-selejtezőkön legfeljebb csoportjában a harmadik helyen végző tizenkét együttes még megkapja a pótvizsga lehetőségét, a még kiadó három helyért. Miután a magyar válogatott kiemelkedően szerepelt a Nemzetek Ligájában, szinte biztosan jogosult lenne a „kerülő útra”, ha nem tud a csoportja első vagy második helyén végezni.

Ugyanakkor arra, hogy ott végez a 2023. március 23. és november 21. közötti selejtezősorozatban, régen nem tapasztalt jó esély nyílik. Az első kalapból sorsolták, a Gracenote nevű elemzőcég adatai, valószínűségszámítása szerint 74 százalékos esélye van a továbbjutásra.

Érdekes lesz figyelni már a márciusi két kört is abból a szempontból, mely csapatok rajtolnak a legjobban, melyek tudnak meglepetést szerezni, mely vagy melyek formája esett vissza a világbajnokságon látottakhoz képest, s nem utolsósorban, a katari világbajnokságról lemaradó európai válogatottak közül melyik tud ebben a sorozatban kitűnni.

Ha a csoportokat nézzük, a C, a H és a J jelűben játszottak-játszanak már csütörtökön. A C-ben a legutóbbi kontinensbajnokság két döntőse, az aranyérmes Olaszország és a második Anglia találkozik a nápolyi Diego Armando Maradona Stadionban. A Gracenote körülbelül azonos esélyt ad a csoportból való továbbjutásra kettejüknek (az olaszoknak 78, az angoloknak 77 százalékot), a többieknek pedig lényegesen kevesebbet. Ebből az következik, hogy ez a mérkőzés alapvetően nem befolyásolja a továbbjutást, de a győztesnek ad egy esetleges botlásra plusz lehetőséget. Az ötösben Észak-Macedónia és Málta (egymással játszanak csütörtökön Szkopjében), valamint Ukrajna szerepel még.

A H jelűben hatan vannak, a kazahok már végeztek is Asztanában a szlovénokkal (bár vezettek, a vendégek 2-1-re győztek), ezen kívül a dánok a finneket és a San Marinó-iak pedig az északíreket fogadják. Aligha meglepő, hogy a Gracenote az Eb-elődöntős dánokat biztos favoritnak tartja (88 százalék), ugyanakkor a második helyre nem a legutóbbi Eb-n szereplő finneket, hanem a szlovénokat (46 százalék) várja.

A J-s hatosban a csütörtöki program: Bosznia-Hercegovina–Izland, Portugália–Liechtenstein, Szlovákia–Luxemburg. Az immár a korábbi belga kapitány, a spanyol Roberto Martínez által irányított portugálok az egész mezőnyben a legmagasabb százalékos mutatót kapták esélyeikre: a 96 százalék, némi túlzással, azt jelenti, elképzelhetetlen, hogy ebből a mezőnyből ne lépjenek tovább. A második helyre a Gracenote a bosnyákokat várja (40 százalék).

Pénteken mutatkozik be a B, az E, az F és a G csoport. A B-ben hasonló a helyzet, mint ma az A-ban, a két esélyes egymással játszik, a franciák a tartalékos hollandokat fogadják. (A Gracenote az Oranjét látja picivel jobbnak, 86 százalék a vb-ezüstérmes Kékek, 87 pedig a hollandok mutatója.) A másik párban a meglepetéscsapatnak vágyó görögök Gibraltár ellen játszanak, idegenben, a biztos három pont reményében. A csoport ötödik tagja Írország.

Az E csoportban Csehország–Lengyelország és Moldova–Feröer-szigetek mérkőzéseket rendeznek, szabadnapos Albánia. Itt is a két esélyes játszik egymással, mégpedig Prágában. A csehek esélyeit 82, a lengyelekét 86 százalékra becsülte a Gracenote.

Az F csoportban az észtek a szabadnaposok, ellenünk készülnek a hétfői, osztrákok elleni bemutatkozásra. Az első körben Ausztria Azerbajdzsánnal, Svédország pedig Belgiummal játszik. A belgák generációváltás előtt állnak, talán nagy csatára kényszerülnek majd a svédekkel és az osztrákokkal. A Gracenote szerint nem lesz nagy gondjuk (88 százalék), s mögttük a svédek (58 százalék) lesznek a másodikok.

Szombaton három csoport mutatkozik be, az A, a D és az I. Az A csoportban a skótok a ciprusiakkal kezdenek, s lesz egy rangadó: Spanyolország–Norvégia. Az északi válogatott nem jutott ki a vb-re, de nagyon izgalmas, erős csapata van, a kontinens talán leggólerősebb csatárával, Erling Haalanddal és a játékmester Martin Ödegaarddal. Georgia válogatottja tartozik még ide. A Gracenote a spanyolokban nem kételkedik (90 százalék), a második erőnek tartott norvégokat talán kicsit lebecsüli (44 százalék).

A D csoportban az örmények a törökökkel játszanak, a horvátok pedig a walesiekkel, utóbbi két csapat az előző Eb selejtezőin egyaránt a magyarok csoportjában szerepelt. A csoport ötödik tagja Lettország. A Gracenote a vb-bronzérmes horvátok (90 százalék) és a walesiek (53 százalék továbbjutására tippel, de nem lenne meglepő, ha a brit csapatnak meggyűlne a baja a törökökkel.

Az I csoportban a svájciaknak kiváló esélye van (90 százalék), ez a játékerőjük mellett annak is tulajdonítható, hogy nem panaszkodhatnak a sorsolásra. A románoké a második legmagasabb érték, de csak 42 százalék. A szombati nyitónap párosítása: Fehéroroszország–Svájc, Izrael–Koszovó, Andorra–Románia.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:23
2024. április 16. 14:48
×
×
×
×