eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Cunoda Júki, az AlphaTauri japán versenyzője a boxutcában a Forma-1-es Magyar Nagydíjon a mogyoródi Hungaroringen 2022. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

F1: véglegesítették a 2026-os motorszabályokat

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jóváhagyta a 2026-tól életbe lépő Forma–1-es motorszabályok szövegét.

2026-ban új motorokat vezetnek be a Forma–1-ben, ezzel leváltják a 2014 óta használt drága és bonyolult megoldásokat egy valamivel egyszerűbbre és olcsóbbra. Ez fontos feltétele volt annak, hogy új gyártók érkezzenek a sportágba, a mostani új szabályokkal pedig gyakorlatilag kikövezték az utat a Porsche és az Audi előtt – írja a Vezess.hu, emlékeztetve, hogy a szabályokról már hetekkel ezelőtt megállapodtak a Motorsport Világtanács tagjai, a késedelem a FIA-hoz volt köthető, de kedden ők is rábólintottak mindenre.

Mint írják, az új szabályrendszer legfontosabb változása, hogy kikerül a „játékból” az MGU-H, azaz a hőenergia-visszanyerő rendszer. A hibridrendszer egyik legfontosabb elemének helyét úgy veszi át a fékezési energiát átalakító MGU-K, hogy a korábbiakhoz képest háromszor több energiát nyernek majd vele. Ezzel 50 százalékra növelik az erőforrás elektromos használati idejét, nagyjából 350 kW-os teljesítménnyel (469 lóerővel). Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg egy mért kör nagyjából 20 százalékán segít be az elektromos rendszer a benzinmotornak, jövőre már fél körön segít, 469 lóerővel.

A motorok csúcsteljesítménye az F1 szerint stabilan 1000 lóerő körül lesz.

Az alap marad az 1,6 literes V6-os turbómotor, amibe fenntartható üzemanyagot töltenek majd, olyat, amit akár az utcai autókba is lehetne tankolni. A versenybenzin karbonsemleges lesz, az autók által kibocsátott szén-dioxidot még a gyártásnál „semlegesítik” a beszállítók. A motorfejlesztést gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik, azaz ezen a téren sem lehet ellocsolni majd a világ pénzét fejlesztésekre, és az új gyártóknak sem kell lemaradással kezdenie a következő korszakot. A motorok nagyjából feleannyi üzemanyagot fognak használni, mint azt 2013-ban tették még a V8-asok.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×