eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (j) nézi, amint kitolják az autóját a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Ausztrál Nagydíján a melbourne-i pályán 2022. április 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett

Verstappené az első rajtkocka a sprintfutamon

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíj pénteki időmérő edzését, így ő indulhat az élről a szombati sprintfutamon.

A vb-címvédő versenyző idei első, pályafutása 14. pole pozícióját szerezte meg. Mögötte a pontversenyben éllovas monacói Charles Leclerc (Ferrari) végzett másodikként, míg a harmadik rajthelyről a brit Lando Norris indulhat a McLarennel.

A megszokott, szombati időmérőhöz képest egy nappal korábbi kvalifikáció első harmadában a legnagyobb izgalmat Alex Albon (Williams) jobb hátsó fékének a kigyulladása mellett - ami miatt percekig állt a körözés - az jelentette, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) továbbjutása mindössze négy ezredmásodpercen múlt.

A második szakaszban a ferraris Carlos Sainz Jr. - aki a délelőtti szabadedzésen második volt - egy kigyorsításnál hibázott és a gumifalba csapódott. Mivel a piros zászlós szakasz alatt eleredt az eső, senki nem próbálkozott már gyors körrel, a spanyol pilóta ideje így elég volt ahhoz, hogy bejusson a harmadik szakaszba. Ez Hamiltonnak és csapattársának, George Russellnek sem sikerült.

A harmadik részben nem kapkodták el a pályára gurulást a versenyzők, az átmeneti abroncsokon Kevin Magnussen (Haas) fejezte be idő előtt az időmérőt a kavicságyban, így újra piros zászlós szakasz következett. Három perccel a vége előtt Valtteri Bottas (Alfa Romeo) is kicsúszott, az utolsó gyors körökre pedig Norris hibája miatt nem volt lehetősége senkinek, így Verstappen a harmadik szakasz első felében autózott idejével végzett az élen.

Imolában rendezik az idei Forma-1-es szezon első sprintfutamos hétvégéjét az előzetesen tervezett háromból, a szombati futamon a versenyzőknek 100 kilométert kell megtenniük. A rövid távú versenyen nincs kötelező boxkiállás, viszont a tavalyi évtől eltérően az idén már nemcsak az első három, hanem az első nyolc helyezett kap világbajnoki pontot 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban. A sprintfutam végeredményének megfelelően állnak majd fel a versenyzők a rajtrácsra a vasárnap 15 órakor kezdődő Emilia Romagna Nagydíjon.

Ez a lebonyolítás a három helyett csak két szabadedzést tesz lehetővé, a másodikat szombaton, a sprintfutam előtt rendezik meg. Tavaly még az a versenyző kapta meg az első rajtkockáért járó elismerést, aki a sprintversenyen diadalmaskodott, idénre azonban ezen is változtattak, a pénteki időmérő leggyorsabb pilótájáé lesz a pole pozíció a hivatalos statisztikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×