eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György
Manchester, 2018. április 10.Jürgen Klopp, a Liverpool (b) és Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzése előtt a manchesteri Etihad Stadionban 2018. április 10-én. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

Ma (szinte) eldőlhet a Premier League

A brit sajtó (is) óriási terjedelemben foglalkozik a Premier League ma délután fél hatkor kezdődő szuperrangadójával, a Manchester City és a Liverpool összecsapásával. Szinte egyöntetű az elemzői vélemény: mivel Guardiola csapatának könnyebb a sorsolása, ha a mostani egypontos előnyét négyre tudja növelni, óriási lépést tesz az újabb bajnoki cím felé.

A Manchester Citynek 73, a Liverpoolnak 72 pontja van a találkozó előtt. A mostanit is beleszámítva, még nyolc mérkőzés vár mindkét csapatra. A Citynek a Brighton, a Watford, a Leeds United, a Newcastle, a West Ham United, az Aston Villa és a Wolverhampton van még hátra a rangadó után, a papírforma alapján az is elképzelhető, hogy azokon már nem veszít pontot.

A BBC megemlíti, hogy a Nielsen Gracenote adatszakértői szerint a City a győzelme esetén 86 százalékra növeli esélyét a bajnoki elsőségre.

Jürgen Klopp Liverpooljának ezzel szemben a Manchester Uniteddel, az Evertonnal, a Newcastle-lel, a Tottenhammel, az Aston Villával, a Southamptonnal és a Wolverhamptonnal kell még csatáznia. Mint látható, két közös ellenfél van, a további öt a Pool esetében erősebb.

A Vörösök egyébként legutóbb október elsején álltak a tabella élén, de ha nyernének ma, előznek. Jobb formában vannak a legutóbbi fordulók eredményei alapján, mint a City, hiszen a legutóbbi tíz bajnoki meccsüket kivétel nélkül megnyerték, mindössze két gólt kapva. Ezzel szemben a manchesteri kékek öt pontot elszórtak a legutóbbi öt mérkőzésükön, ezért szoros most az állás.

Ha a Liverpool nyerné a rangadót, a Nielsen Gracenote szerint 68 százalékra nőne bajnoki esélye.

Mind a két csapat óriási terveket dédelget még az idény hátralévő részére, noha mindkét menedzser gyakran elmondja, hogy a triplázás is szinte lehetetlen, nemhogy a nagy négyes. A Liverpool már megnyerte a Carabao Cupnak nevezett Ligakupát és – akárcsak a City – esélyes a további három sorozat, a bajnokság, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája megnyerésére is. Jövő hét végén a két gárda az FA-kupa elődöntőjében találkozik majd.

A Citynél Kyle Walker visszatér – nem játszott az Atlético Madrid ellen –, s valószínűleg a kezdő csapatba kerül Phil Foden, aki remekül szállt be a spanyolok ellen, s kiváló a mérlege a Liverpoollal szemben. Így festhet az alaptizenegy: Emerson – Walker, Stones, Laporte, J. Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündögan – Mahrez, Foden, Sterling.

A Liverpoolnál a védelem aligha kétséges (Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson), a csatársorban Szalah és Mané nyilván játszik, Firmino állapotától függ, hogy ő kezd, vagy Luis Díaz. A középpályán Henderson, Keita, Thiago, Fabinho és esetleg Oxlade-Chamberlain a jelöltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×