eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az olasz Marco Verratti (b) és Federico Chiesa (j) nem értenek egyet Felix Brych német játékvezetővel a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Olaszország-Spanyolország mérkőzésén Londonban 2021. július 6-án.
Nyitókép: Az olasz Marco Verratti (b) és Federico Chiesa (j) nem értenek egyet Felix Brych német játékvezetővel a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Olaszország-Spanyolország mérkőzésén. MTI/AP/Getty pool/Laurence Griffiths

Az olaszok kiesése az európai vb-selejtezők legnagyobb meglepetése

A katari labdarúgó-világbajnokságon Európának „járó” tizenhárom helyből tizenkettő eltelt, a maradék egyért az orosz–ukrán háború miatti halasztást követően – a tervek szerint – júniusban játszik előbb elődöntőt a skót és az ukrán válogatott, majd a győztes a walesiekkel csatázik a vb-részvételért. Értékelés az európai zóna (majdnem teljes) zárása után.

Az UEFA tagországai közül Németország, Dánia, Franciaország, Belgium, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc, Hollandia, Portugália és Lengyelország jutott ki Katarba. Közülük mindössze egy, a holland Oranje nem szerepelt a 2018-as oroszországi tornán, ez a szám biztosan nő majd eggyel júniusban, hiszen sem a skót, sem az ukrán, sem pedig a walesi csapat nem volt négy éve vb-résztvevő.

Az akkori európai indulók közül Izland, Svédország és Oroszország nem jutott el Katarba. Az izlandiak nagyon visszaestek, a svédek a lengyelek elleni, chorzówi pótselejtezőn buktak el, Oroszországot a háborús helyzet miatti szankció alapján kizárta a FIFA a pótselejtezőn résztvevők közül

A világbajnokságra kijutott tizenkét csapat alkotta a tavalyi Európa-bajnokság huszonnégyes mezőnyének felét, a másik felében ott volt a walesi, az ukrán és a skót csapat, ilyen szempontból az erőviszonyok nem változtak.

Ugyanakkor az Európa-bajnokság említése kapcsán megkerülhetetlen a legnagyobb meglepetés emlegetése: az olasz válogatott kiesése a világbajnoki selejtezőkön. Az Európa-bajnok Squadra Azzurra sem a 2018-as, sem a 2022-es világbajnokságra se jutott el,

ez történelmi mélypont az ország futballjában, ilyenre korábban nem volt még példa.

Az olaszok mind a kétszer a pótselejtezőkön kaptak ki. Négy és fél éve, a svédek ellen Stockholmban 1-0-ra kikaptak, majd Milánóban 0-0-ra végeztek. Idén, Palermóban, 1-0-ra kaptak az Észak-Macedónoktól. Összefoglalva: a Squadra Azzurra egyik kiírásban sem tudott gólt szerezni a pótselejtezőben, noha a három mérkőzéséből kettőt otthon játszott.

A múlt csütörtöki, szicíliai vereség az olasz futballtörténelem legnagyobb meglepetései közé tartozik. Csak olyan mérkőzések írhatók párba vele, mint az 1966-os világbajnokságon Észak-Koreától elszenvedett 1:0-s vereség, előtte az 1958. januári, Észak-Írország elleni belfasti 1:2, ami eldöntötte, hogy az olaszok nem mehetnek a svédországi tornára. A mostani vereség, az Észak-Macedónia elleni kudarc után azt írta az egyik olasz lap: Észak jelenti az olaszok végzetét.

Érdekes, hogy az 1982-es vb-címnyerés után a Squadra Azzurra, egy viszonylag könnyű csoportból, Románia, Svédország és Csehszlovákia mögött végezve, nem jutott el a következő Eb-re, most pedig az Eb-győzelem után vallott kudarcot. Roberto Mancini együttese nem is olyan régen még veretlenségi világrekordot állított fel, immár az a képlet, hogy a legutóbbi tíz mérkőzéséből mindössze kettőt nyert meg, igaz, két döntetlen az Eb-elődöntőben és az Eb-döntőben további győzelmekkel ért fel.

Ami az európai selejtezők összképét illeti, az már eldőlt, hogy a Nemzetek Ligája-szereplés alapján a pótselejtezőbe kerülő válogatottak kiestek, azaz csak olyan válogatott lesz, vagy lehet vb-résztvevő a mi kontinensünkről, amely megnyerte a csoportját, vagy legrosszabb esetben második helyen végzett. (Eddig a lengyel és a portugál válogatott tartozik utóbbi kategóriába.)

Érdemes még összevetni a tizenkét csapat a FIFA-rangsor szűkítése után kialakuló UEFA-rangsorbeli helyezését. Csütörtökön kerül nyilvánosságra az új, a világbajnokság kalapbeosztását is meghatározó lista, mi egyelőre maradjunk a még aktuális februárinál. Ennek alapján az első tizenegy helyen áll tíz vb-résztvevő csapat, aligha kell mondani, a negyedik olaszok nem lesznek ott Katarban. 1. Belgium, 2. Franciaország, 3. Anglia, 5. Spanyolország, 6. Portugália, 7. Dánia, 8. Hollandia, 9. Németország, 10. Svájc, 11. Horvátország. A további két vb-résztvevő közül Szerbia 14., Lengyelország pedig a 16. Az „üres” helyeken a svédek (12.), valamint a még versenyben lévők közül a walesiek (13.) és az ukránok (15.) állnak. A skótok 21. helyezettként kicsit kilógnak a sorból.

A világbajnokság csoportsorsolását pénteken, magyar idő szerint 18 órától tartják Dohában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×