INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

sport

edző

csabai edvin

whistle of a soccer / football referee or coach on black board with tactical diagram

Kevesebb lett a magas szakmai tudású edző a magyar sportban

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály

A magyar sport világszínvonalú létesítményekkel rendelkezik, de a szakemberekből hiány van, kevés a kiváló edző, és a klasszikus felkészültségű testnevelőkből sincs elegendő – többek között ezek a megállapítások hangzottak el a Mit üzen Tokió? címmel megtartott sportszakmai konferencián.

A Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója szerint a problémát az elmúlt években kezdte megérezni minden sportág.

„A létesítményfejlesztésekkel, amelyek a kiemelt sportágfejlesztés és a tao-rendszer elindulása óta megvalósultak, 50 éves adósságot rendezett a magyar sport. Ennek a folyamatnak a felénél kezdte el mindenki érezni azt, hogy el kell indulnia a szakedzői gárda frissítésének, mert ezeket a létesítményeket használni is kell. Szakszerűen, megfelelő módon használni pedig csak akkor tudjuk, ha megfelelő szakmai tudással rendelkező szakemberek is segítik a munkát” – mondta Csabai Edvin.

A szakember szerint a legtöbbet a Testnevelési Egyetem tette, Mocsai Lajos akkori rektornak köszönhető, hogy 2017-ben az önálló szakedzőképzés újra elindult, és a képzésen részt vevő sportágak, illetve a hallgatók száma mutatja, hogy mekkora az érdeklődés és mekkora volt a hiány.

„Amit a Magyar Edzők Társasága tett vagy tehet ebben az ügyben, hogy lobbiztunk azért, hogy ez így legyen.

A mi feladatunk az, hogy a már a pályán lévő edzők továbbképzését szervezzük, ismereteiket frissítsük, bővítsük, segítsük a sportágak közti tudástranszfert.”

Csabai Edvin emlékeztetett, hogy idén megvalósulhatott egy régi nagy álom: a központi edzői támogatási programokban részt vevő majdnem 800 edző számára kötelező továbbképzés van, és ezeket a testület szervezni.

A sportigazgató elismerte, hogy arányaiban kevés a magas szakmai tudással rendelkező edző a lehetőségekhez képest. Tehát nem lett kevesebb edző, mint korábban, de kevesebb edző van a rendszerben olyan, aki főiskolai végzettséggel rendelkezik, illetve a lehetőségek, az infrastrukturális háttér az, ami olyan mértékben nőtt meg az elmúlt 6-8 évben, hogy edzőhiányról beszélhetünk.

Több sportágban is klasszis versenyzőket olyan edzők készítenek fel, akiknek OKJ-s papírjuk van, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka mellett is ilyen végzettséggel dolgozik párja, Gelencsér Máté.

„Nyilván a korábbi időszakokban is voltak olyan edzők, akik nem rendelkeztek a legmagasabb edzői képesítéssel, mégis kiváló munkát végeztek és igazolták ezt az eredmények. Ettől függetlenül nem lehet az egyedi esetek alapján egy rendszert fölépíteni. Azzal talán senki nem fog vitatkozni, hogy valaki a munkáját, a szakmáját sokkal magasabb szinten tudja ellátni akkor, ha nagyobb tudással rendelkezik.

Azt, amit az edzők tudnak, azt tudják a magyar sportolók, a magyar sport is.

Ha azt szeretnénk, hogy a magyar versenysport megtartsa azt a magas színvonalat, ahol most van, ahhoz az edzőknek magas szakmai tudással kell rendelkezniük. Bár most az arány nem állítom, hogy ideális, de a tendencia mindenképpen jó irányba mutat” – mondta a helyzetről Csabai Edvin.

Nyitókép: thomas-bethge

Kapcsolódó hang

Mit üzen Tokió? Csabai Edvin
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018