eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Marosi Ádám a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, az úszás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Étrendváltással jutott újra a csúcsra a 37 éves magyar öttusázó

Két hónapja tért át a tojással és hallal kiegészített vegetáriánus táplálkozásra az öttusázó Marosi Ádám, aki ezzel is magyarázza az olimpiai indulását biztosító világbajnoki győzelmét. A 40 nap múlva 37 esztendős honvédes sportoló küzdelmes éveket maga mögött hagyva bizonyította, hogy a nála fiatalabb ellenfeleivel szemben is állja a versenyt, akik közül néhányan akár a kisöccsei is lehetnének. A gyökeres étrendváltás nyilvánvalóan csak az egyik oka volt annak, hogy a londoni olimpián bronzérmes Marosi 12 év után újra a világbajnoki dobogó legfelső fokán állhatott. A versenyek történetének rangidős egyéni győzteseként.

„Húst hússal, legyen az bécsi szelet vagy egy jókora tál borjúpörkölt – így éltem egészen idén áprilisig, amikor a szófiai világkupa verseny után elszántam magamat a nagy váltásra” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Marosi Ádám.

Eleinte tartott a fogyástól, de nem így történt, hozza a 71,5-72,5 kilós versenysúlyát.

„Szálkásabb lettem és szívósabb is, jobban bírom az edzéseket és a mostani világbajnoki győzelmem tanúsága szerint a versenyzés terhelését is.

Egyértelművé vált a számomra, hogy a vegetáriánus táplálkozási szokásokat követve is megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztok” – tette hozzá, megjegyezve, nem épp olcsó, de kimagasló tápanyag-tartalmú „szuperételek” váltották fel a korábbi kedvenceit. Mint mondta, mielőtt irányt váltott volna, az edzői véleményét is kikérte, ők pedig bólintottak.

„Nagy hatással volt rám a »The Game Changers« című amerikai dokumentumfilm, ami sikertörténeteket bemutatva a növényi eredetű táplálkozás előnyeit domborítja ki. Megemlíteném, hogy a lenyűgöző alkotás egyik producere a húsételekről 2018-ban lemondó Lewis Hamilton hétszeres Formula–1-es világbajnok volt. Számomra ennél is fontosabb, hogy barátom és mentorom, az olimpiai ezüstérmes és nyolcszoros világbajnok, szintén vegán Balogh Gábor is arra buzdított, hogy változtassak az étkezési szokásom. »Balcira« úgy tekintek, mint ha a bátyám lenne, az ő sikereinek és kudarcainak a története tükörképe az én buckás sportpályafutásomnak” – fogalmazott az öttusázó, aki már a tavalyi szófiai világkupa győzelmével megmutatta, hogy a tokiói olimpiai szerepléséért igencsak áldozatos munkát végez.

Marosi Ádám a kairói világbajnokságon már a döntőbe jutás előtt tudta, hogy számára az első tíz közé jutás is elegendő lehet az olimpiai indulás jogának megszerzéséhez.

Foci, koncert, borászat

„A sorsdöntő világbajnoki szereplésem előtt ugyan nem arattam fényes győzelmeket, de jó helyezéseimmel folyamatosan gyarapítottam a világranglista pontjaim számát. A kairói csúcsteljesítmény egyértelműsíti az elvégzett munkám mennyiségének és minőségének értékét, amelyért ezúttal is köszönetet szeretnék mondani a felkészülésemet irányító Serfőző Sándor futóedzőmnek, Halla Péternek, a vívómesteremnek, Balaska Zsoltnak, aki immár vagy húsz éve csiszolgatja a lovastudásomat, Tesánszky Misi bácsinak, a lövészedzőnek, nem utolsósorban Godó Tibornak, aki az úszóedzéseimet felügyeli. Ez egy igazi szuperstáb, amellyel együtt most azon vagyok, hogy a kairói csoda tokiói éremszerzéssel folytatódjon. Tennivaló bőven akad” – hangsúlyozta a sportoló.

Mint fogalmazott a világbajnoki döntőben a lövészete „gyatra” volt, amit minden körben a futással kellett kijavítania, ráadásul húszcentis homokkal borított pályán küszködve. A vívására azonban nagyon büszke, nemcsak a tusok száma miatt, hanem azért is, mert a rövid holtpontokat erős összpontosítással sikerült átvészelnie. „Úgy is mondhatnám, hogy

a szinte tökéletes felkészülésemnek köszönhetően tudtam mihez nyúlni, átlendítő tartalékot előhúzni”

– magyarázta Marosi Ádám, aki egy hétig megérdemelt pihenőnapjait élvezheti. „Igyekszem elbújni a világ elől, teljesen kikapcsolódni és feltöltődni, mert van még munka bőven, nem kevesebb, mint eddig.”

A „korelnök” öttusa világbajnok hazaérkezése után először is a kedd esti foci Eb-mérkőzésen szurkolt a magyaroknak, és csak azt nem értette, hogy miért a második félidőben volt igazán jó a válogatott teljesítménye. Ott lesz a Punnany Massif koncertjén, ahol bizonyára felhangzik majd a „TOKIIIIOOOO” című szám is, de meglátogatni készül Gere Attila borász barátját is Villányban. Aztán folytatódik menetelés Tokió felé – zárul az SzPress sajtóközleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×