eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A holland Nadine Visser (j), a brit Cynthia Sember (j2) és Kozák Luca (j3) a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság női 60 méteres gátfutásának elődöntőjében 2021. március 7-én.
Nyitókép: MTI/PAP/Adam Warzawa

Lábra kapva: világcsúcsokra felkészülni!

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe szerint az új cipők sok világcsúcsot hozhatnak majd az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpián.

A brit sportvezető az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portálon azt mondta, a lábbelik fejlődése biztosan nem fogja gátolni a sportolókat a nagyszerű eredmények elérésében.

"Bízom abban, hogy Tokióban számos világrekord megdől majd, mert ez minden generációban megtörténik. Nyilvánvaló, hogy a sportszergyártók kreativitása is hozzájárul majd ehhez" - utalt Coe a legújabb cipőfejlesztésekre egy virtuális eseményen.

A cipők forradalmát a Nike indította el Vaporfly névre keresztelt lábbelijével: a kenyai Eliud Kipchoge 2019-ben ebben a cipőben futotta le 1 óra 59 perc és 40 másodperc alatt a maratoni távot Bécsben. Az olimpiai és világbajnok atléta a világon elsőként került két óra alá a 42,195 kilométeren. Hasonló cipőben a nőknél egy nappal később a kenyai Brigid Kosgei döntötte meg a világrekordot, amikor 2 óra 14 perc 4 másodperc alatt teljesítette a chicagói maratont.

Az energia-visszanyerés tekintetében ezek a Nike-cipők - amelyeknek vastag, habosított talprészébe hármas szénlemez-merevítést építettek - négy százalékkal javítják a hatékonyságot. A WA ezt követően úgy határozott, az utcai viadalokon használt cipők talpa nem lehet vastagabb négy centiméternél, illetve abba nem szabad egynél több merevítőt beágyazni. Tavaly május óta csak olyan cipőben lehet versenyezni, amely négy hónappal korábban már piacra került, így abban az időszakban a nyilvánosság és a riválisok számára is elérhető volt.

A tokiói olimpia atlétikaversenyeit a tervek szerint július 30. és augusztus 8. között rendezik, az ötkarikás játékok július 23-án rajtol.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×