eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Lukács Viktória a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság C csoportjának utolsó, 5. fordulójában játszott Magyarország – Románia mérkőzésen Jacusiróban 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Női kézilabda-vb - Vereséget szenvedett a franciáktól, 14. lett a magyar csapat

A Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyar válogatott a hétfői helyosztón 26-21-re kikapott a legutóbb vb-győztes és Európa-bajnok francia csapattól Kumamotóban.

A magyar együttes három győzelemmel és négy vereséggel zárta a tornát. A két évvel ezelőtti 15. helyezés után története második legrosszabb világbajnoki szereplését produkálta, ugyancsak Kim Rasmussen szövetségi kapitány irányításával, ennek ellenére még mindig van esélye kijutni a jövő nyári, tokiói olimpiára.

A magyar válogatott legutóbb 2003-ban játszhatott trófeáért világversenyen, a zágrábi vb-döntőben ugyancsak Franciaországgal találkozott, és drámai meccsen, hosszabbításban veszített.

Ezúttal az Elnök Kupa, vagyis az alsóház legjobb helyezése volt a mérkőzés tétje. A találkozót a helyszínen tekintette meg Takamado Hiszako hercegnő, aki a japán labdarúgó, jégkorong, vitorlázó, vívó és fallabda szövetségében tiszteletbeli elnöki posztot tölt be.

Kiss Éva bravúros védéseire alapozva jól kezdtek a magyarok, akik elsősorban a szélsőiktől várták a gólokat, őket igyekeztek helyzetbe hozni. A franciák hatékony átlövésekkel tartották a lépést, és bár az iramra nem lehetett panasz, a tétnélküliség rányomta bélyegét a hibákkal tarkított meccsre. A szünet előtt a magyar együttes már 12-9-re vezetett, az ellenfél azonban három percen belül egyenlített.

A franciák a 41. percben vezettek először, és mivel kevesebbet hibáztak, a vége előtt tíz perccel már három gól volt az előnyük. A magyaroknak a hajrában már nem volt erejük a fordításra, nem tudták megállítani ellenfelük lendületes akcióit, és akadt egy 13 perces szakasz, amikor csupán egyszer találtak be. Háfra Noémi nyolcszor kísérletezett lövéssel, de egyetlen gólt sem szerzett. A mezőny legjobbjának megválasztott Lukács Viktória a különdíját Takamado Hiszako hercegnőtől vehette át. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC francia irányítója, Estelle Nze Minko kétszer volt eredményes.

A két csapat ötvenedik alkalommal találkozott egymással, és harminc magyar győzelem, illetve két döntetlen mellett ez volt a 18. francia siker. A legutóbbi Európa-bajnokságon hetedik helyezett magyar csapat akkor jut ki a márciusi olimpiai selejtezőre, ha a tavalyi kontinenstorna 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy válogatott kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon.

Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőre, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×