eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Vége közel ezer magyar focipályának? Itt az MLSZ véleménye

Az Európai Vegyianyag-ügynökség azt javasolta, hogy 2022-re tiltsák be az egészségkárosítónak bélyegzett gumigranulátumos pályákat. Mi a helyzet itthon?

Hollandiában több klubnál, így az utánpótlás-neveléséről híres Ajaxnál már 2016-ban megszabadultak ezektől a „gyepektől”, s a közeljövőben akár uniós szinten is döntés születhet bezárásukról, átalakításukról.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség tett javaslatot arra, hogy 2022-re tiltsák be az egészségkárosítónak bélyegzett gumigranulátumos pályákat. Bár még messze vagyunk attól, hogy az EU törvényt alkosson az ügyben, Németországban – ahol 6500 ilyen pálya van – nagy port kavart a tiltás, a kis klubok az átalakítások költségei miatt aggódnak - írta a Blikk.

A gumiabroncsok ledarálásával készülő granulátumokról egyre többen állítják, hogy rákkeltő hatásúak lehetnek. Az amerikai ESPN tévécsatorna dokumentumfilmjében egy 200 nevet tartalmazó listát mutatott be: mindegyik rákos sportoló műfüves pályán edzett korábban. Közülük 158 labdarúgó volt és 101 kapus.

Akad alternatívája a granulátumos pályáknak, ezeket parafaőrleménnyel és kókuszdiórostból töltik fel, ám ezek jóval többe kerülnek.

A lapnak a Magyar Labdarúgó-szövetség azt hangsúlyozta, figyelemmel kíséri az esetleges szabályváltozásokat, és eleget tesz az ezekből fakadó kötelezettségeinek. Egyelőre azonban erről nincs szó.

  • Hazánkban jelenleg 932 műfüves pálya üzemel. Egy nagypálya 164,5 millió Ft-ba kerül, míg a 20x40 méteres kis méretű költsége 33 millió.
  • A kontinensen 44 ezer műfüvest használnak, az azokon sportolással töltött idő több mint 92 millió óra.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×