eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Miraitova (b), a 2020-as tokiói nyári olimpia és Szomeiti, a paralimpia kabalfigurái bemutatják a Miraitova nevű robotot (k) a tokiói stadionban 2019. július 22-én. A tokiói nyári olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik. Az első versenynap egy év múlva, július 22-én lesz. A Toyota cég olyan intelligens robotokat fejlesztett ki a játékokra, amelyek a mozgássérült sportolókat, a szurkolókat és segítőik életét teszik majd könnyebbé, ételeket és italokat fognak felszolgálni a nézőknek, valamint az atlétikai versenyek idején dolgoznak majd a központi stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Tokió jól áll egy évvel az olimpia előtt - és a magyar sport?

Egy év múlva kezdődik a 2020-as tokiói olimpia. Az olimpiai kvalifikációs versenyek nagy része még hátravan, de több sportágban már szereztek kvótát a magyar sportolók.

Egy év múlva, július 24-én kezdődik 32. nyári olimpia Tokióban, ahol másodszor rendezik meg a nyári ötkarikás játékokat, hiszen a japán főváros 1964-ben már házigazdája volt az olimpiának. Már több állandó és ideiglenes helyszín elkészült, már csak három tervezett helyszínen zajlanak munkálatok.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint egy évvel a nyári játékok kezdete előtt Tokió jobban felkészült, mint bármelyik korábbi házigazda ugyanebben az időszakban. Thomas Bach a japán fővárosban beszélt erről, ahol több rendezvénnyel hívták fel a figyelmet arra, hogy egy év múlva a megnyitóval hivatalosan kezdetét veszi a következő olimpia.

Tokió, 2019. július 24.
Bemutatják az egy év múlva kezdődő 2020-as tokiói nyári olimpia ezüst-, arany-, és bronzérmeit (b-j) Tokióban 2019. július 24-én. A tokiói nyári olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik.
MTI/AP/Szaszahara Kodzsi
Bemutatják az egy év múlva kezdődő 2020-as tokiói nyári olimpia ezüst-, arany-, és bronzérmeit MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Az érmeket Kavanisi Junicsi tervezte, akit négyszáz pályázó közül választottak ki. A szervezőbizottság 2017 áprilisában kétéves kampányt indított elektronikus hulladék begyűjtésére. A kezdeményezésre 78 895 tonnányi eszköz - köztük 6,21 millió mobiltelefon érkezett be -, ezekből 32 kilogramm aranyat, 3500 kilogramm ezüstöt és 2200 kilogramm bronzot vontak ki.

Az érmek átmérője 85 milliméter, legvékonyabb része 7,7, a legvastagabb pedig 12,1 milliméter. Az aranyérmek is ezüstből készülnek, melyeket 6 gramm arannyal vonnak be, az ezüstök ezüstből, míg a bronzok 95 százalék rézből és 5 százalék cinkből.

2020 márciusában Athénben meggyújtják az olimpiai lángot és elkezdődik az országokon átívelő futás a lánggal, amelyet a szervezők március 20-án kapnak meg Japánban. A 2011-es cunamira emlékezve Mijagi, Ivate és Fukusima prefektúrákban is kiállítják majd a lángot, amely a megnyitó előtt érkezik a Nemzeti Stadionba. A játékok hivatalos, július 24-i megnyitója előtt két nappal, már július 22-én elkezdődnek a versenyek néhány softball- és labdarúgó-mérkőzéssel.

Az olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között, a paralimpiai játékokat pedig augusztus 25. és szeptember 6. között rendezik meg.

Magyarok

Az olimpiai kvalifikációs versenyek nagy része még hátravan, de több sportágban már szereztek kvótát a magyar sportolók, így úszásban, atlétikában, lövészetben és a vitorlázók között már biztosan lesznek magyar indulók Tokióban.

Atlétikában a kalapácsvető Halász Bence, a hétpróbázó Krizsán Xénia és a súlylökő Márton Anita biztosan utazhat Japánba. A sportlövőknél a légpisztolyos Major Veronika, a légpuskás Mészáros Eszter, és a szintén légpuskás Péni István kvalifikálta magát. A vitorlázók között Berecz Zsombor finndingiben, Érdi Mária a laser radial, Vadnai Benjamin pedig a laser halyóosztályban szerzett indulási jogot. Az úszóknál eddig 17 fős a csapat.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke korábban azt mondta: a 2016-os riói 160-as sportolói létszámmal elégedett lenne a 2020-as olimpián is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×