eur:
394.01
usd:
368.64
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Dortmund, 2018. augusztus 26.Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa gólt kap a Borussia Dortmundtól a német első osztályú labdarúgó-bajnokság első fordulójában 2018. augusztus 26-án.  (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Négy bajnokság, négy rangadó - hétvégi foci

A topligák első teljes értékű hétvégéje következik: folytatódnak a német labdarúgó Bundesliga és az olasz Serie A küzdelmei, mindkét bajnokságban rendeznek rangadót, ahogy az angol és a spanyol élvonalban is lesz egy-egy kiemelt mérkőzés.

Nehéz feladat jutott a Bayern Münchennek és a Borussia Dortmundnak is a labdarúgó Bundesliga első 2019-es fordulójában. A bajorok a Hoffenheim, a listavezető sárga-feketék az RB Leipzig vendégei lesznek.

A Bayern péntek este lép pályára Szalai Ádám csapatának, a Hoffenheimnek a vendégeként. A címvédő jól kezdte ugyan az őszi idényt, mi több, aztán öt győzelemmel zárta, de a két széria között csupán két mérkőzését tudta megnyerni, így hatpontos hátrányban zárta a bajnokság első felét a Borussia Dortmunddal szemben.

A múlt heti, felkészülési tornán, a Telekom Kupán nem ment a góllövés, legalábbis akcióból, mert végül a Bayern megnyerte a minitornát, miután a Düsseldorfot és Mönchengladbachot is legyőzte tizenegyespárbajban. Nico Kovać és csapata számára, persze, az igazi szezonkezdést a Bundesliga-rajt jelenti.

A sorsolás úgy hozta, hogy 2018-ban nem játszott a csapat a Hoffenheim vendégeként, ellenben 2017-ben kétszer is. Mindkétszer kikapott. Szalai Ádám együttese fura sorozattal zárta az őszi idényt: visszaesett a hetedik helyre, miután az utolsó hat 2018-as bajnokiján kivétel nélkül döntetlent játszott. Előtte négyszer nyert, így a Bundesligában október 7. óta veretlen.

A listavezető Borussia Dortmund előnye egyelőre hat pont a Bayernnel szemben. A sárga-feketék szombaton Lipcsében, Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatával, az RB Leipziggel játszanak. A Kicker osztályzatai alapján a dortmundi Roman Bürki és a lipcsei Gulácsi Péter volt a Bundesliga 1 legjobb két kapusa, a magyar hét mérkőzésén is kapott gól nélkül őrizte a hálóját. Kettejük teljesítménye döntő lehet a rangadó kimenetele szempontjából. A bajnoki tabella negyedik helyén álló RB Leipzig még veretlen hazai pályán a Bundesliga 2018–2019-es idényében.

Bundesliga, 18. forduló

péntek

1899 Hoffenheim-Bayern München 20.30

szombat

FC Augsburg-Fortuna Düsseldorf 15.30

Eintracht Frankfurt-SC Freiburg 15.30

Hannover 96-Werder Bremen 15.30

Bayer Leverkusen-Borussia Mönchengladbach 15.30

VfB Stuttgart-FSV Mainz 05 15.30

RB Leipzig-Borussia Dortmund 18.30

vasárnap

1. FC Nürnberg-Hertha BSC 15.30

Schalke 04-VfL Wolfsburg 18.00

Az állás

1. Borussia Dortmund 42 pont

2. Bayern München 36

3. Borussia Mönchengladbach 33

4. RB Leipzig 31

5. VfL Wolfsburg 28

6. Eintracht Frankfurt 27

Az angol bajnokságban az Arsenal és a Chelsea vív egymással rangadót. A két londoni együttes ebben a szezonban sem az aranyéremért, hanem a negyedik helyért van harcban. Az Arsenal a tél kezdete óta alaposan visszaesett, így jelenleg hat pont a hátránya, ráadásul pontszámban már a Manchester United is beérte.

A Chelsea a téli átigazolási időszakban Gonzalo Higuaín megszerzésében bízik, a sajtóértésülések szerint már szinte biztos, hogy a Juventus argentin csatára - akit a torinóiak Cristiano Ronaldo érkezése után nem sokkal kölcsönadtak a Milannak – Maurizio Sarri menedzser csapatában folytatja. Annak viszont óráról órára csökken az esélye, hogy a londoni rangadón szerepet kaphat.

Az Arsenalnál Mesut Özil szerepe lehet a fő kérdés, hiszen sérülései és/vagy taktikai okok miatt igen kevés játéklehetőséget kapott november óta, miközben minden klubtársánál jóval magasabb, heti 350 ezer fontos fizetést kap.

A Manchester United a Brightont fogadja, és ha nyer, akkor nyugodtan várhatja, hogy a fővárosi riválisok meccse után mennyivel kerül kedvezőbb helyzetbe. Ole-Gunnar Solksjaer megbízott menedzsernek ez lenne a hetedik sikere hetedik tétmeccsén.

A bajnoki aranyéremért küzdő csapatok közül a Liverpool a Crystal Palace-t fogadja, a Manchester City a Huddersfield vendég lesz, míg a Tottenham a Fulhammel vívja a forduló második londoni rangadóját. Papíron egyik élcsapatnak sem okozhat nagyobb gondot a győzelem, igaz, a Crystal Palace már többször tört borsot az erősebb együttesek orra alá a szezonban.

Premier League, 23. forduló

szombat

Wolverhampton Wanderers-Leicester City 13.30

Bournemouth-West Ham United 16.00

Liverpool-Crystal Palace 16.00

Manchester United-Brighton 16.00

Newcastle United-Cardiff City 16.00

Southampton-Everton 16.00

Watford-Burnley 16.00

Arsenal-Chelsea 18.30

vasárnap

Huddersfield Town-Manchester City 14.30

Fulham-Tottenham Hotspur 17.00

Az állás

1. Liverpool 57 pont

2. Manchester City 53

3. Tottenham Hotspur 48

4. Chelsea 47

5. Arsenal 41

6. Manchester United 41

Az olasz labdarúgó-bajnokság hétvégi rangadóján a Napoli a Laziót fogadja szombaton 20.30 órától. A fővárosi „sasok” számára éppen Carlo Ancelotti csapata az egyik mumus.

Már Ancelottival a kispadon a Napoli nyert ősszel az Olimpiai Stadionban is a Lazio ellen, folytatva a párharcban jó sorozatát. A Lazio a legutóbbi hét meccsen nyeretlen maradt, s hatszor kikapott. Viszont a döntetlent 2016 novemberében a San Siróban érte el, ez jelenthet némi reményt. Az évet indító múlt heti kupafordulóban mindkét gárda otthon játszott, a Lazio a harmadik vonalbeli Novarát, a nehezebb feladatot kapó Napoli a Sassuolót győzte le.

A két csapat között ugyan mindössze két helyezés, de tizenkét pont a különbség. Aligha életszerű arra gondolni, hogy egy esetleges Lazio-győzelem esetén a rómaiak még befoghatják a Napolit. Carlo Ancelotti együttese érdekes helyzetben van: nincs reális esélye a bajnoki címre a kilenc ponttal előtte álló Juventusszal szemben, ugyanakkor nyilván BL-indulást jelentő helyen végez majd, tekintve, hogy az ötödik tizenhárom pontos hátrányban van vele szemben. (Az a csapat, amelyik majd a következő ellenfél lesz az Olasz Kupában.)

Ebből kiindulva inkább a Lazio számára van nagy tétje a mérkőzésnek, hiszen a fővárosi kék-fehérek mindössze egy ponttal előzik meg a Milant, s kettővel az AS Romát. Ők igazán izgalmas tavasz elé néznek.

Serie A, 20. forduló

szombat

AS Roma-Torino 15.00

Udinese-Parma 18.00

Internazionale-Sassuolo 20.30

vasárnap

Frosinone-Atalanta 12.30

Fiorentina-Sampdoria 15.00

SPAL-Bologna 15.00

Cagliari-Empoli 18.00

Napoli-Lazio 20.30

hétfő

Genoa-AC Milan 15.00

Juventus-Chievo 20.30

Az állás

1. Juventus 53 pont

2. Napoli 44

3. Internazionale 39

4. Lazio 32

5. AC Milan 31

6. AS Roma 30

Két azonos pontszámmal álló csapat játszik rangadót szombat délután a spanyol labdarúgó-bajnokságban: a Real Madrid a Sevillát fogadja. A La Liga harmadik és negyedik helyezettje egyaránt 33 pontot gyűjtött eddig.

Az elmúlt hetek formája alapján valószínűsíthető: a két csapat sokkal inkább a harmadik-negyedik helyért harcol a meglepően jó Alavesszel az idény második felében, mintsem veszélyt jelentene a Barcelona bajnoki elsőségére, vagy éppen a most második helyezett Atléticóra. Azért is, mert idén sem tudtak javítani, sőt, a Sevilla az Atlético Madrid elleni hazai döntetlen után kikapott Bilbaóban, a Real Madrid pedig a Villarreal, a Real Sociedad és a Betis ellen öt pontot veszített. Egyedül a sevillai zöld-fehérek ellen nyert, nagy szerencsével.

Santiago Hernán Solarinak továbbra is sok a gondja és egyben a sérültje, Toni Kroos, Gareth Bale, Thibaut Courtois, Marco Asensio és Marcos Llorente is sérült, a korábban szintén hiányzó Karim Benzema felépülésére van némi esély. Ha kézvédőben is, de edzett a csapattal már csütörtökön is. A Madridnak kétségtelenül jobb a hazai mérlege, mint az idegenbeli, de a mostani idényben a Bernabéuban is érte néhány váratlan vereség, például a Levante, a CSZKA Moszkva vagy éppen legutóbb a Real Sociedad ellen.

A Sevilla 2008 óta nem szerzett pontot a Bernabéuban, akkor egy gólokban gazdag mérkőzésen 4-3-ra nyert.

La Liga, 20. forduló

péntek

Getafe-Alavés 21.00

szombat

Real Madrid-Sevilla 16.15

Huesca-Atlético Madrid 18.30

Celta Vigo-Valencia 20.45

vasárnap

Betis-Girona 12.00

Villarreal-Athletic Bilbao 16.15

Levante-Valladolid 18.30

Rayo Vallecano-Real Sociedad 18.30

FC Barcelona-Leganés 20.45

hétfő

Eibar-Espanyol 21.00

Az állás

1. Barcelona 43 pont

2. Atlético Madrid 38

3. Sevilla 33

4. Real Madrid 33

5. Alavés 32

6. Getafe 28

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×