eur:
394.66
usd:
369.63
bux:
65296.67
2024. április 23. kedd Béla

Putyinék hozzányúlnak a doppingellenes rendszerhez

Oroszország a világ egyik leghatékonyabb doppingolás elleni rendszerét kívánja kiépíteni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Uljanovszkban megrendezett konferencián.

Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország, miként korábban, a jövőben is kész a széleskörű és építő együttműködésre a világ összes sportszervezetével és következetesen teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, egyebek között a doppingellenes küzdelemben.

"Oroszország határozott szándéka, hogy a sportdopping elleni küzdelem egyik legjobb rendszerét építse ki"

- mondta, rámutatva, hogy ennek érdekében Moszkva külön nemzeti tervet fogadott el.

"Igen, természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben, de meg szeretném jegyezni, hogy az ilyesmi nem kizárólag a mi belső problémánk.

A zavarok kimutatták az egész nemzetközi doppingellenes rendszer nyilvánvaló tökéletlenségének tényeit"

- hangoztatta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy az ezen a téren végrehajtandó változásokban fontos szerepet kell játszania az UNESCO-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a nemzetközi szövetségeknek és az egyes országok olimpiai bizottságainak.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) három hete kapott "megfelelő" minősítést, így ismét végezhet elemzéseket. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még 2015 novemberében büntette meg az oroszokat, akik az elmúlt években folyamatosan dolgoztak azon, hogy elérjék a tiltás feloldását, de erőfeszítésük csak mostanra hozott eredményt.

Az ügy előzménye, hogy a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró 2016-os jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×