eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
A ferencvárosi Botka Endre (j) és a fehérvári Danko Lazovic a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Videoton FC - Ferencváros mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. május 5-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Nagy jövés-menés után indul a fociszezon

Szombaton kezdődik a 117. magyar labdarúgó-bajnokság, amelyben új néven indul a címvédő, s amely előtt mindössze egy csapat váltott edzőt.

Szinte nem akadt olyan elemzés az idény előtt, amely ne azt jövendölné, hogy megismétlődik az előző szezon párharca, az immár új néven induló MOL Vidi FC és a Ferencváros a két legnagyobb esélyes.

A székesfehérváriak 2012 nyara óta először kezdik a szezont olyan vezetőedzővel, aki az előzőt végigdolgozta a csapat élén. Marko Nikolics vágya nyilván az, hogy folytassa nagy sorozatát, 2017-ben a szerb FK Partizannal, tavasszal a Videotonnal nyert bajnoki címet. A játékosállománya keveset változott, kulcsember nem távozott, erősítésként eddig Sós Bence (DVSC), Berecz Zsombor és Hangya Szilveszter (Vasas) érkezett, a nemzetközi kupamérkőzéseken még egyikük sem kapott játéklehetőséget.

Lényegesen többet változott a Ferencváros kerete, amelyet továbbra is Thomas Doll irányít. Az egykori keletnémet, majd német válogatott 240 alkalommal ült eddig a csapat kispadján, ebből 142 volt a bajnoki mérkőzés. 2014. január elsejétől ő a Fradi vezetőedzője, Az elmúlt ötven évben több mint három és fél éven át egyhuzamban csak Dalnoki Jenő (1973. október 20.–1978. április 22.) és Nyilasi Tibor (1990-1994) irányíthatta a zöld-fehéreket (1973. október 20.–1978. április 22.), s megközelítette ezt Novák Dezső (1980. augusztus 2.–1983. november 26.). Új játékos a Sahtar Donyecktől kölcsönvett ukrán Ivan Petrjak, valamint megvette-megszerezte a klub a Honvédtól Davide Lanzafamét, s immár a Ferencváros játékosa az izlandi Kjartan Finnbogason (legutóbbi klubja a dán Horsens volt), a ghánai Abraham Frimpong (Crvena zvezda), a német-horvát Marcel Heistert (Beitar Jerusalem), az argentin Matías Ezequiel Rodríguez (Chacarita Juniors) és a Balmazújváros korábbi középpályása, Sigér Dávid.

A transfermarkt.de nevű szakportál

a Ferencváros huszonkilenc fős keretének értékét 16,35 millió euróra becsülte,

a legértékesebb az ukrán Petrjak (2 millió euró), utána Lanzafame (1,5), valamint Gorriarán és Blažić (1,2) következik a sorban. A legértékesebb magyar Varga Roland (1,0). Ugyanez az adatsor a Vidi FC-nél 28 játékosra összesen 14,1 millió euró. A legértékesebb futballista Sztefan Scsepovics (1,2), őt a testvére, Marko és Loïc Nego (1-1), a magyar válogatottak közül a legértékesebb, meglepő módon, Paulo Vinicius (0,9)

Noha a Paks, sőt egy bizonyos periódusban a Puskás Akadémia is bírt matematikai eséllyel tavasszal a harmadik helyre, az végül az Újpest, a Debrecen és a Honvéd között dőlt el. A lila-fehérek igazoltak a héten egy román védőt, Răzvan Horjt, ez az egyedüli lényeges változás a keretükben. A DVSC-ből visszavonult Tisza Tibor, a Vidihez ment Sós Bence, s elköszönt a kameruni Mengolo is. Három új játékos érkezett a kölcsönadásból visszatért Szécsi Márkon kívül: a spanyol Ezequiel Calvente, Haris Attila és a pozsonyi Erik Čikoš.

Lényegesen nagyobb változáson esett át a Bp. Honvéd, amelyből távozott a hét közben új klubja, a Kajrat színeiben már nemzetközi kupamérkőzésen négy gólt szerző Eppel Márton, valamint a Ferencvároshoz igazolt Davide Lanzafame. Előbbi a 2016–2017-es, utóbbi a 2017–2018-as OTP Bank Liga-idény gólkirálya volt. Ugyancsak elment Bobál Dávid a prágai Duklába, valamint Ikenne-King az MTK-hoz. Az érkezők közül a legtekintélyesebb Vadócz Krisztián, de azonnali erősítést jelenthet Batik Bence, Eke Uzoma és a horvát Dino Škvorc is. Kiegészült még a keret Holdampf Gergővel és a guineai válogatott Fousseni Bambával.

A Puskás Akadémia edzőt cserélt, Benczés Miklós váltott Pintér Attilát.

A salgótarjáni születésű edző visszakerült Felcsútra, ahol 2012 és 2015 között már dolgozott. Három új játékossal számolhat: a grúz Bacsana Arabulival (Balmazújváros), Kiss Tamással (Haladás) és Szolnoki Rolanddal (Videoton).

Csertői Aurél maradt a Paks élén, a tolnai zöld-fehérek kapusposzton erősítettek Nagy Gergellyel, s megszerezték Nyíregyházáról Kelemen Dávidot, aki az MTK nevelése, de 2015–2016-ban már eltöltött egy csonka idényt.

Átalakult a Haladás kerete, a vasi klub leszerződtette az ukrán Jurij Habovdát és Tamás Lászlót (Balmazújváros), valamint a dán Emil Lynget (Dundee United), s kölcsönbe a cseh Vít Benešt (Vasas) és Priskin Tamást (Ferencváros). Nincs már Szombathelyen az ausztrál David Joel Williams, visszavonult a belga Stef Wils, a Puskás Akadémiát választotta Kiss Tamás, s nem marasztalta a klub Polgár Kristófot és Lévay Gergelyt sem. Myke Ramos kölcsönszerződése lejárt, visszatért az MTK-hoz.

A két borsodi legénység közül a Diósgyőr három játékossal erősített. A 28 éves horvát Tomislav Mazalović rutinos, hazája élvonalbeli bajnokságában rendszeresen szerepelt futballista. Vernes Richárd most Zalaegerszegről érkezett, de korábban hosszabb ideig a Honvédban, rövidebb ideig a Paksban játszott. A húszéves Tajti Mátyás, a Puskás Akadémia nevelése, az elmúlt éveket Spanyolországban, a Barcelona, majd a Málaga korosztályos csapatában töltötte. Édesapja, ifjabb Tajti József most a DVTK sportigazgatója.

A Mezőkövesd azon klubok közé tartozik, amelynek keretében nagy változások voltak. Az „érkezési oldalon” Szakály Dénes (Paks), Vajda Sándor (Balmazújváros), a kameruni Patrick Mevoungou (Puskás Akadémia), valamint Egyed Balázs (Putnok FC), az ukrán Mihajlo Meszhi, Nagy Richárd és Szappanos Péter, s a kölcsönvett Silye Erik és Tóth Máté neve szerepel. Távozott Bognár István, Fótyik Dominik, Gohér Gergő, Horváth Tamás, Murai Márk, Fabrice Onana és Tarczy Pál, kölcsönadta a klub Novák Csanádot és Baracskai Rolandot.

A Merkantil Bank Ligából az MTK és a Kisvárda került fel a legmagasabb osztályba. A kék-fehéreknél csak a Ferencváros nyert több bajnoki címet korábban, a Kisvárda ellenben abszolút újonc, egy rutinos edzővel, Kondás Elemérrel. Feczkó Tamás, aki az edzői kar egyetlen tagja, aki a hétvégén élete első élvonalbeli mérkőzésén meccsel majd, rutinos kerettel dolgozhat, amely erősödött a Németországból hazatért Pintér Ádámmal, valamint Bognár Istvánnal, a nigériai George Patrick Ikenne-Kinggel és a Balmazújvárostól vett Horváth Lászlóval is. Érkezett még két ukrán, Szelin és Kicsak.

A Kisvárda Master Good gárdájából rengetegen távoztak, s a klub temérdek új, elsősorban külföldi játékost szerzett meg. A brazil Anderson Pico, Sassá és Felipe, a görög Teodorosz Beriosz. az ukrán Karaszjuk, Lukjancsuk, Parcvanija és Sinder, a román Minca, valamint a szerb Mitosevics érkezett.

OTP Bank Liga, 1. forduló

szombat:

  • Puskás Akadémia FC-Debreceni VSC 17.00, v.: Vad II. (M4 Sport)
  • MOL Vidi FC-Kisvárda, Felcsút 20.15, v.: Bognár (M4 Sport)
  • Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 20.15, v.: Erdős
  • Budapest Honvéd-Swietelsky Haladás 20.15, v.: Berke

vasárnap:

  • Ferencvárosi TC-Diósgyőri VTK 17.30, v.: Andó-Szabó (M4 Sport)
  • Újpest FC-MTK Budapest 19.30, v.: Kassai (M4 Sport)
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×