eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Európa Liga: Arsenal-Atletico előre hozott döntő

A szokásokkal ellentétben az Európa Liga sorsolását tartották meg először. A fogadóirodák által a végső győzelemre legesélyesebbnek vélt két csapat, az Arsenal és az Atlético Madrid összekerült, a másik ágon az Olympique Marseille és az RB Salzburg játszik majd.

Lépjünk gyorsan túl azon a már nem létező érdekességen, hogy eszerint, ha Gulácsi Péter együttese csütörtök este továbbjutott volna, most egymás ellen játszana a „két RB”, azaz a salzburgi és a lipcsei. Fontosabb, hogy a Lazio elleni bravúrral a Red Bull-korszakbeli történelme legnagyobb eddigi sikerét elérő osztrák együttes mindössze egyetlen vereséget szenvedett eddig a sorozatban. (Az elődklub, a Casino Salzburg 1994-ben döntőt játszott az UEFA-kupában.) Osztrák csapat egyébként 1996 óta nem jutott a legjobb négy közé a nemzetközi porondon, akkor a Rapid menetelt a KEK-döntőig, de ott kikapott a Dinamo Kijevtől.

Ritkaság, de nem példátlan, hogy a csoportszakaszban már találkozó két együttes később az egyenes kieséses szakaszban újra randevúzzon. Most ez fog történni, ugyanis ősszel két mérkőzést vívott már egymással a két csapat. Szorosat, mivel Salzburgban a hazaiak 1-0-ra nyertek Munas Dabbur góljával, a marseille-i találkozón ellenben nem született gól.

Az Olympique Marseille tavasszal még nem játszott döntetlent az Európa Ligában, egyébként portugál (Sporting Braga), spanyol (Athletic Bilbao) és német (RB Leipzig) csapatot kiejtve maradt versenyben. Az OM az egyik legfényesebb történetű francia klubcsapat az európai porondon, elsőként nyerte meg 1993-ban a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, ugynaakkor a bunddabotrány és a Tapie-korszak vége óta csak két, a mostanihoz hasonló sikert ért el, 1999-ben és 2004-ben is döntőt játszott az UEFA-kupában. Előbb a Parmától, utóbb a Valenciától kapott ki.

Az elődöntő slágere az Arsenal és az Atlético Madrid találkozója. Arsène Wenger együttese a nemzetközi porondon tudja egyedül kiharcolni a BL-indulást, sőt, nemrégiben azt írta egy angol elemző, hogy a Professzor az Európa Liga megnyerésével tudná egyedül megteremteni magának azt a lehetőséget, hogy a nyáron önszántából távozzon. (Akkor ellenben lehet, hogy nem is távozna…)

Diego Simeone Atléticója igazi kupacsapat, 2014-ben és 2016-ban BL-döntőt játszott a Real Madriddal, sőt 2015-ben (negyeddöntő) és 2017-ben (elődöntő) is csak a városi rivális állította meg. Tavaly ősszel rosszul sikerült a BL-szereplés, csoportharmadikként árkerült a csapat az Európa Ligába, ott azonban hatból öt mérkőzését megnyerte eddig tavasszal. Az Atlético 2010-ben és 2012-ben is megnyerte az Európa Ligát, az elsőt éppen Gera Zoltán Fulhamje ellen. A két csapat korábban még soha nem találkozott egymással.

Az első mérkőzéseket április 26-án Angliában és Franciaországban rendezik. A visszavágók időpontja május 3., a döntő házigazdája Lyon lesz, május 16-án.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×