eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hihetetlen számok a Barcelonáról és Guardioláról a kudarcok után

Egészen döbbenetes mutatókat lehet felidézni a labdarúgó Bajnokok Ligája két, kedd esti negyeddöntő-visszavágója után. Az FC Barcelona 2015, Pep Guardiola 2016 óta nem tud bejutni a legjobb négy közé. A katalán klub 2015-ben nyert, de az utóbbi öt kiírásból egyedül akkor jutott el az elődöntőig.

A Manchester Citynek – egy félidőn keresztül úgy tűnt – nem volt reménytelen a helyzete az első mérkőzésen, az Anfield Roadon elszenvedett 3-0-s vereség ellenére sem. Gabriel Jesus a második percben megszerezte a vezetést, majd Leroy Sané az első félidő hajrájában rúgott egy gólt. A spanyol játékvezető, Mateu Lahoz szerint lesről, s valóban közte és a kapuvonal között csak egy védő állt (Karius kapus nem), de a német szélsőhöz ellenféltől került a labda! Guardiola ezt számon kérte a bírón az első játékrész lefújása után, mire Mateu Lahoz a tribünre száműzte.

A második félidőre visszaesett a City, s feljött a Liverpool. Tulajdonképpen már Mohamed Salah egyenlítő gólja (amely összesítésben 4-1-re alakította az állást) mindent eldöntött, de egy védelmi hiba után Roberto Firmino még a győzelmet is megszerezte a Liverpoolnak.

A „vörösök” 2007 óta először jutottak be a bajnokok Ligája elődöntőjébe, mégpedig úgy, hogy az idényben a Hoffenheim elleni selejtezőt is beleszámítva, hat mérkőzésen húsz gólt szereztek.

Ez bármelyik csapatnak pályaválasztóként is becsületére válna! Eddig is Jürgen Klopp ellen volt Pep Guardiolának a legrosszabb a mérlege, ez most még tovább romlott. A német edző hetedszer (!) győzött ellene. A Liverpool lett az első csapat, amely egy idényen belül háromszor is nyert egy Guardiola által irányított rivális ellen.

A Manchester City az elmúlt nyolc napban három „rangadót” játszott, kétszer kikapott a Liverpooltól a Bajnokok Ligájában, s közben vereséget szenvedett a Manchester Unitedtől a Premier League-ben, kényszerűen elodázva a bajnokavatást.

Amióta Pep Guardiola a világelitben edzősködik, most először veszített aktuális csapatával sorozatban három hazai mérkőzést.

(A Basel ellen 1-2, a Man United ellen 2-3, a Liverpool ellen 1-2.) 2015 tavasza, a Bayern München botlása óta először kapott ki sorozatban háromszor. Ráadásul egy héten belül.

A világ vitathatatlanul egyik legkiválóbb edzője 2011-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját a Barcelonával. 2012-ben (a Barçával), 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban a Bayernnel legalább az elődöntőig eljutott. 2013-ban pihent, nem volt csapata, 2017-ben és 2018-ban a Manchester Cityvel a nyolcaddöntő, illetve a negyeddöntő jelentette a végállomást.

Noha most vereségsorozatban van, nyilvánvalóan nem kétséges, hogy megnyeri a következő napokban, hetekben a Premier League-et. De a Manchester City éve immár korántsem olyan diadalmenet, mint tűnt, mondjuk karácsonykor, amikor négy trófea elnyeréséről vizionáltak a csapat hívei. A bajnoki cím és a csekély presztízsű Ligakupa az övék lett, de az FA-kupában kiestek egy alacsonyabb osztályú csapattól, a Wigantől, a BL-ben pedig a negyeddöntőben búcsúztatta a Cityt a Liverpool.

A Barcelona továbbra is veretlen a spanyol bajnokságban, s miután 4-1-gyel kezdte az AS Roma elleni visszavágót, óriási favoritnak számított. Ám a „farkasok”, élükön a falkavezérrel, 2006 világbajnokával, Daniele De Rossival, valamint az ugyancsak kiváló teljesítményt nyújtó Kosztasz Manolasszal és Edin Džekóval, ledolgozták a hátrányt, s bejutottak a legjobb négy közé. Elbúcsúztatták a Barcelonát, amely 2013 óta mindössze egyszer, 2015-ben tudott bekerülni a „királykategória” legjobb négy csapata közé. Igaz, akkor meg is nyerte a sorozatot.

Az AS Roma hazai pályán nem kapott még gólt a mostani BL-sorozatban,

Edin Hazard, Antoine Griezmann, Lionel Messi, Luis Suárez mind gól nélkül maradt az Olimpicóban.

A Barcelona ellenben 2017 eleje óta, az egyenes kieséses szakaszban vívott idegenbeli mérkőzésein (sorrendben a PSG, a Juventus, a Chelsea és az AS Roma ellen) egyetlen pontot tudott szerezni, miközben 1-11-es gólkülönbséggel zárt.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 19:40
2024. május 4. 18:00
×
×
×
×