eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Látogatók nézegetik a Kolonics György Alapítvány Kolonics, a sportlegenda című kiállítását a Csepel Plazában. A 2008. július 15-én, 36 éves korában elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenus emlékére rendezett tárlat szeptember 10-től október 11-ig tekinthető meg.
Nyitókép: Illyés Tibor

Kolonics György "Koló" halálának 10. évfordulóján megújul a vándorkiállítás

Tíz éve tragikus körülmények között hunyt el Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnok kenus. A nevét viselő alapítvány elnöke, Csabai Edvin az InfoRádiónak elmondta: a jubileumi év alkalmából megújul az egykori versenyző életét bemutató vándorkiállítás.

Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, összesen 21 alkalommal hallhatta hazánk himnuszát a dobogó legfelső fokán. 2008. július 15-én, edzés közben, tragikus hirtelenséggel hunyt el, 24 nappal a 2008-as pekingi olimpia előtt.

A kiállítás célja tíz éve az volt, hogy méltó emléket állítson Kolonics György rendkívül hosszú és gyümölcsöző pályafutásának, valamint közösségi tevékenységének.

„Koló”, ahogyan a csapattársai nevezték, kivételes kenus volt, a világon egyedülálló technikája révén kitűnt a mezőnyből. A kenuzást példás szorgalommal, és alázattal művelte.

Idáig összesen 19 alkalommal volt látható a „Kolonics György, a sportlegenda” című kiállítás, és eddig több mint övenezer látogatója volt. A kiállítás bemutatja a sportoló életének legnagyobb sikereit, és például a felszerelését is.

"A csepeli vándortárlat nagyon sok olyan tárgyat, történetet, emléket, életutat vázol fel, ami fontos és nagyon jól bemutatja Koló életét"

- mondta Csabai Edvin.

A jubileumi év kapcsán az alapítvány elnöke elmondta, hogy két kiállítást is terveznek. Úgy döntöttek, hogy tíz év után érdemes lenne ezt a kiállítási anyagot megújítani és kicsit digitalizálni, fogyaszthatóvá tenni a fiatalok számára is. A tervek ennek megfelelően el is készültek, és ha sikerül forrásokat, illetve támogatókat szerezni, akkor egy egyedülálló kiállítási anyag jöhet létre - tette hozzá az Alapítvány elnöke.

"Azokat a megemlékezeseket feltétlen megtartjuk, amelyeket minden évben eddig megtettünk"

Hagyományosan lesz például fáklyás emlékevezés, emlékfutás. A tavalyi versenyidőszakban az emlékevezés időpontjában az utánpótlás-válogatott Bulgáriában, a felnőtt válogató Szolnokon volt, mégis megtartották a fáklyás evezéseket. Ez egy nagyon erős üzenet, hogy a kajak-kenucsaládban, lehet bárhol, bármilyen eseményen valaki, mindenképp meg akar emlékezni - hangsúlyozta Csabai Edvin.

"Szerencsés eset, hogy vasárnapra esik az időpont, így mindenki, aki versenyen van, már haza fog érkezni.

A csepeli önkományzattal együttműködve egy nagyobb, több programelemből álló eseményt szeretnénk erre a napra tervezni.

Baján és Gödön is tervezünk kiállítást, ahol olyan programelemeket tervezünk, ahol Koló életét és sportpályafutását, munkásságát igyekszünk bemutatni" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×