eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az angol futball legjava: mit nyerhet a Manchester City a Premier League-szezonban?

A Manchester City a Manchester United ellen, az első és a második helyezett csatájában biztosíthatja be szombaton a Premier League 2017–2018-as idényének bajnoki címét. Pep Guardiola éppen José Mourinho ellen szerezheti meg pályafutása során újra az elsőséget, mégpedig Angliában.

A Manchester City 31 forduló után 84 ponttal áll, a Manchester Unitednek 68 pontja van. A harmadik helyen álló, de már 32 meccset teljesített Liverpool legfeljebb annyi pontot szerezhet a hátralévő fordulókban, amennyi most a City előnye vele szemben, vagyis tizennyolcat. A negyedik helyen álló, de a többséghez hasonlóan 31 meccset játszott Tottenham a vesztett pontokat tekintve jobban áll, húszpontos hátránya még ledolgozható, igaz, csak abban a szinte kitárható esetben, hogy a City a hátralévő hét fordulóban csupán egyetlen pontot gyűjt, vagy kettőt, de nagyon elromlik a gólkülönbsége – s ezek mellett még a Spurs már nem veszít pontot.

A realitás az, hogy a Manchester City megszerzi története ötödik, hat éven belül pedig harmadik bajnoki címét.

Ha megnyeri a szombat délutáni rangadót, minden más eredménytől független már bajnok. Ha a két manchesteri gárda döntetlent játszik az Etihad Stadionban (ahol 2014 november 2. óta nem tudott nyerni a City a United ellen), marad a mostani tizenhat pontos különbség, nincs bajnokavatás még legalább egy hétig. A United e fordulón kívül még 18 pontot gyűjthet.

A Manchester City eddig kiválóan szerepelt a Premier League-ben, így esélyes arra, hogy pontrekorddal zárjon. Egyelőre 84 pontja van, 105-öt érhet el, ha megnyeri mind a hét hátralévő mérkőzését. A csúcsot egyelőre José Mourinho Chelsea-je tartja, amely a 2004–2005-ös szezonban 95 pontot gyűjtve szerezte meg az Abramovics-éra első, illetve a klubtörténet második bajnoki címét.

A legnagyobb előnnyel eddig a Manchester United nyert bajnoki címet a Premier League-ben.

Az 1999–2000-es szezonban tizennyolc ponttal előzte meg a második Arsenalt. (Harmadik a Leeds United volt, huszonkét pontos hátránnyal.) A Manchester City most tizenhat ponttal előzi meg a „vörös ördögöket”, ha megnyeri a szombati rangadót, nagyobb lesz az előnye, mint a rekord – de még hátra lesz hat forduló.

A legtöbb gólt egy idényen belül a Premier League-ben a Chelsea szerezte a 2009–2010-es idényben, Carlo Ancelotti 103 gólig jutott együttesében Didier Drogba 29, Frank Lampard 22 járt az élen. A Citynek most 88 szerzett gól áll a neve mellett, ez 2,83-as mérkőzésenként átlag. Az új rekordhoz még tizenhat gól kellene hét mérkőzésen, ez 2,28-as átlag.

A legtöbb győzelem rekordját is a londoni „kékek” tartják, Antonio Contéval az előző idényben 30 meccset nyertek a harmincnyolcból. A Citynek eddig 27 győzelme van, a beállításhoz hétből hármat kellene nyerni, a rekorddöntéshez értelemszerűen legalább négyet.

A legjobb gólkülönbséggel Carlo Ancelotti Chelsea-je zárt a már említett, 2009–2010-es idényben. A Stamford Bridge bálványai a 103 adott gól mellett 32-t kaptak, a különbség 71. A Manchester City gólkülönbsége egyelőre 88-21, azaz +67.

A legtöbb idegenbeli győzelmet is a Chelsea mondhatja eddig magáénak egy idényen belül, José Mourinho első angol bajnokcsapata 2004–2005-ben három döntetlen és egyetlen, éppen a Manchester City elleni vereség mellett tizenötször nyert. Pep Guardiola legénysége eddig tizenháromszor nyert idegenben, ha megnyeri a hátralévő három meccsét, övé az új rekord. ha a három idegenbeli meccsből csak kettőt nyer, társrekorder lesz.

A legtöbb gólt idegenben eddig a Liverpool FC szerezte, mégpedig abban az idényben, a 2013–2014-esben amikor száz gólt rúgva sem tudott bajnoki címet nyerni.

Luis Suárezzel az élen vendégként 48 gólig jutott, ez tizeneggyel több, mint amennyivel (37) most a Manchester City áll. De a kék-fehéreknek még van három idegenbeli fellépése, mégpedig a Spurs, a West Ham United és a Southampton ellen. Az elsőn aligha fognak sok gólt lőni, ebben a faktorban nem valószínű, hogy rekorderek lesznek.

A hazai győzelmek számát tekintve, pedig mindössze egy meccsüket nem nyerték meg az Etihad Stadionban a Premier League 2017–2018-as idényében, már legfeljebb társrekorderek lehetnek. Egyébként már most is azok, méghozzá 2011–2012-es teljesítményükkel. Ugyancsak tizenkilencből tizennyolcat nyert a Chelsea Mourinho második szezonjában, a 2005–2006-os idényben, valamint a Manchester United 2010–2011-ben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×