eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miben hasonlít a vízilabda a futballra?

A kedd este Budapesten pályára lépő skót válogatott története 1872-ben, 146 éve kezdődött, akkor játszotta az angol és a skót válogatott a futballtörténelem első hivatalos mérkőzését. Az infostart.hu e meccs történetén kívül annak is utána járt, más labdajátékokban mikor játszották az első országok közötti mérkőzést.

Az angol FA 1863-as megalapítása után viszonylag soká, csak két évvel később, 1870-ben játszott először az angol és a skót csapat, a kor egyik jeles futballvezére, Charles William Alcock kezdeményezésére. Az akkor a húszas évei végén járó középcsatár maga is tagja volt az angol csapatnak néhányszor. 1870 és 1872 között összesen ötször találkozott a két gárda, mindannyiszor a londoni The Oval nevű pályán. Azokat később a FIFA, elsősorban a skót szövetség kérését akceptálva, nem fogadta el hivatalosnak, ugyanis a „vendégcsapatot” kizárólag Londonban élő skótok alkották, s nem az akkor már az angol kifejezést lefordítva „a határ északi részén” rendszeresen játszó csapatok kiválóságaiból állították össze.

Az első, a jóval később megalakult FIFA által, értelemszerűen így jóval később hivatalosnak elismert válogatott mérkőzést 1872. november 30-án, Glasgow-ban, a Hamilton Crescenten játszották. A gól nélkül véget érő találkozón a skót tizenegy a glasgow-i Queen's Park játékosaiból állt össze, míg az angolokat nyolc klubból válogatták össze, a legtöbb játékost az Oxford University adta.

A XIX. században már több európai országban játszottak a kézilabdához hasonló játékot, így Ukrajnában, Csehországban, Dániában és Németországban is. A modern kézilabda szabályait egy dán tanár, bizonyos Holger Nielsen 1898-ban állította össze, de csak 1906-ban publikálta. Tőle függetlenül egy másik dán tanár, Rasmus Nicolai 1897-ben hasonló szabályrendszerű játékot talált ki. Az első férfi kézilabda-válogatottmérkőzést 1925-ben Németország és Belgium játszotta egymással, a nőknél 1931-ben volt a premier, a német és az osztrák csapat között.

A kosárlabda egy springfieldi testnevelő tanár, James Naismith szüleménye, azzal a szándékkal kreált egy új játékot, hogy legyen a futballnál (értsd: a tojáslabdás futballnál) kevésbé veszélyes sportág is. 1891. december 2-án játszották az első mérkőzést Naismith tanítványai, aztán a hamar népszerűvé vált, a YMCA szövetség által terjesztett játékot már 1893-ban kipróbálták Európában, Párizsban is. Az első nemzetközi meccset a cári Oroszországban, 1909-ben Szentpéterváron a helyi Majak játszotta egy YMCA-csapattal.

A röplabda is amerikai eredetű sportág, az Egyesült Államokon kívül Kanadán kívül játszották. Európai elterjedésére egészen az 1940-es évekig várni kellett, a nemzetközi szövetség csak 1947-ben alakult meg. Ennek ellenére már az 1924-es, párizsi olimpián szerepelt a bemutatósportágak között, néhány évvel korábban amerikai katonák hozták el az első világháború éveiben Európa keleti felébe.

A vízilabda olyan, mint a futball. E sokkoló megállapítás legfeljebb, persze, csak az első válogatott mérkőzés szereplői miatt igaz. A sportágat 1877-ben a skót William Wilson találta ki, a rögbi vízben játszott változatát továbbgondolva. Az első válogatott mérkőzést 1890-ben játszotta a skót és az angol csapat, előbbiek nyertek 4:0-ra. Észak-Amerikában más szabályok alapján bár, de ugyancsak vízipólóztak, de a sportág, mai formájában, a brit ötlet alapján terjedt el, már Magyarországon is játszottak a századfordulótól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×