eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Perrel fenyeget a megvádolt korábbi UCI-elnök

Perrel fenyegette meg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelenlegi vezetését Hein Verbruggen, a szervezet 1991 és 2005 közötti elnöke, miután az UCI reformbizottsága (CIRC) rá nézve terhelő megállapításokat jelentetett meg.

Verbruggen szerint felháborító, durván elfogult, hibáktól hemzsegő, félrevezető a CIRC-jelentés, emiatt helyezett kilátásba jogi lépéseket.

A márciusban közzétett 227 oldalas dokumentum szerint az UCI korábbi vezetői nem akadályozták meg a dopping elterjedését, és tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrongból szupersztár váljon. Az anyagban kiemelték, hogy Verbruggen és Pat McQuiad, az UCI korábbi két "autokrata, ám gyengekezű" elnöke - mindketten volt NOB-tagok - kedveztek Armstrongnak, védték őt. A jelentés szerint elképzelhető, hogy az amerikai bringás 1999-es, első Tour-sikere alkalmával az illetékesek szemet hunytak egy olyan visszadátumozott recept felett, amelyben tiltott szer - kortikoszteroid - fogyasztását engedélyezték neki. A CIRC utalt rá, hogy a sportágat alapjaiban megrázó 1998-as Tour-doppingbotrány után Verbruggen szerette volna jobb színben feltüntetni a kerékpározást, és erre a rákos betegségét legyőző Armstrong tökéletes alanynak mutatkozott.

A CIRC szerint a korábbi elöljárók hivatali ideje alatt kevésbé volt átlátható az UCI gazdálkodása és akadtak törvénytelenségek a választások alkalmával is. A testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra az állításra, amely szerint a hét Tour-diadalától később megfosztott Armstrong összesen 125 ezer dollárt fizetett volna az UCI-nak, hogy az 1999-es Touron és a 2001-es svájci körversenyen adott pozitív mintáját eltüntessék.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×