eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megnyílt a Hoki Múzeum a Városligeti Műjégpályán

Hoki Múzeum nyílt a magyar jégkorong bölcsőjének tekintett Városligeti Műjégpályán, ahol a csütörtöki ünnepségen a sportág több korábbi kiválósága is megjelent.

Amint Tejfalussy Béla szervező, a múzeum "atyja" elmondta: a magyar szövetségben öt éve alakult meg a történeti bizottság, amely mindig is feladatának érezte, hogy a relikviákat, ereklyéket összegyűjtse és bemutassa a nagyközönségnek. Eddig csak időszakos kiállítások voltak, most viszont állandó otthonra leltek.

"Bárkivel beszéltem a múzeum létrehozásáról, egyöntetű vélemény volt, hogy ez csak a Városligeti Műjégpályán képzelhető el" - tette hozzá Tejfalussy, aki játékvezetőként több száz bajnoki és válogatott mérkőzésen fújta a sípot.

Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) igazgatója kiemelte: minden magyarországi korcsolyasport a Városligetből indult és a meglévő magyar jégkorongos Hírességek Csarnoka, valamint a múzeum mellett a jövőben méltó emléket kívánnak állítani a téli olimpiákon szerzett két ezüst- és négy bronzérem birtokosainak is. Hozzátette: a műjégpályán most is évente négyezer gyermek tanul meg korcsolyázni és többek között a most megnyílt múzeummal lehet számukra vonzóvá tenni a jégkorongot.

Szabó Lajos, a Hoki Múzeum szervezőinek szakmai tanácsokat adó Sportmúzeum igazgatója örömtelinek nevezte, hogy elsősorban a magyar hírességek fotói, ereklyéi kerültek a középpontba.

"Ezek fogják meg a gyerekeket és a tárgyak a példakép erejével hatnak" - mondta Szabó Lajos.

Tejfalussy ezzel kapcsolatban megjegyezte, a jövőben szeretnének a magyar és határon túli, elsősorban székelyföldi kluboknak is időszakos kiállításokat biztosítani.

A Városligeti Műjégpályán 1929. január 24-én rendezték az első válogatott jégkorongmérkőzést (Magyarország-Anglia 1-0), míg 1937. január 15-én az első bajnoki találkozót (BKE-BKE II. 18-3). A létesítmény 1929-ben Eb-nek is otthont adott, 1956 után csak edzések és utánpótlás összecsapások helyszíne volt, majd a felújítást követően 2013 decemberében szabadtéri hazai és osztrák bajnoki mérkőzéseknek adott otthont.

A Hoki Múzeumban jelenleg közel hatszáz ereklyét mutatnak be a kezdetektől a jelenkorig. A kiállítás télen a jégpálya nyitva tartásához igazodik és akik jegyet vesznek korcsolyázásra, azok akár korcsolyában is bemehetnek. Nyáron ugyancsak ingyenes a tárlat megtekintése.

A múzeum megnyitásakor olyan korábbi sztárok voltak jelen, mint a műjégen már 1933-ban mérkőzést játszott Pásztor György és Schell László, a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokának két magyar tagja, valamint Babán József, Balogh János, Kovalcsik Péter, Bikár Péter és Ancsin János válogatott játékosok.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×