eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb világcsúcsot futott a 12 éves Illovszky Dominik

Újabb korosztályos világcsúcsot állított fel 60 méteres síkfutásban a 12 éves Illovszky Dominik.

A Bp. Honvéd fiatal sprintere - a klub csütörtöki tájékoztatása szerint - a csehországi Brnóban rendezett nemzetközi viadalon 7.23 másodpercre javította saját, 7.26 másodperces idejét az előfutamban, majd a fináléban 7.30 másodperces teljesítménnyel győzött. Illovszky ezt követően távolugrásban sem talált legyőzőre, itt 576 centiméterrel győzött.

Illovszky akinek édesapjának nagybátyja volt a legendás Vasas-edző és szövetségi kapitány, Illovszky Rudolf - eredményét a szervezők felterjesztették hitelesítésre a nemzetközi szövetséghez.

Korosztályában Illovszky Dominik a világ leggyorsabb embere

Az Index cikkéből további információkat tudhatunk meg a fiatal versenyzőről:

A Honvéd fiatal atlétája augusztus 22-én állított fel nem hivatalos (az utánpótlás-korosztályokban mindig ott van ez a jelző) világrekordot 60 méteres síkfutásban, ideje 7.26 másodperc. Illovszky két századot javított a korábbi csúcson, amelyet Alex Kiwonya tartott. A már 18 éves brit futó végül a futballt választotta, U18-as angol válogatott lett, és jelenleg is a Chelsea U21-es keretének tagja.

A futballnak az Illovszky családban is vannak hagyományai - Dominik édesapjának nagybátyja volt a legendás Vasas-edző és szövetségi kapitány, Illovszky Rudolf - , de jelenleg az atlétika a legfontosabb sportág. Illovszky Viktor két fiát, Dánielt és Dominikot azért vitte le négy évvel ezelőtt a Honvéd-pályára, hogy egyáltalán mozogjanak valamit, úgy gondolta, az atlétika olyan alapképességeket fejleszt, amelyek minden máshoz is jól jöhetnek, és egy életre megszerethetik a sportot.

Illovszky Dominik sem specializálódott igazán egy számra, a vágták mellett többpróbázik és távolugrásban is egész jó. Edzője, a több mint hússzoros magyar bajnok sprinter Könye Irma úgy tartja, tanítványa sprinterként a legjobb, de a folyamatos fejlődés érdekében a többi számról sem szabad lemondania, mert azok olyan pluszt adnak, ami a sprintben is jól jön.

"Először meg kellett tanítanom futni, aztán nézegettem. Fél év kell, hogy rájöjjek, kiben van meg az a frekvencia, ami a sprinthez kell. Utána láttam, hogy egyre gyorsabb ez a kiskölyök, csak jól meg kell tanítani rajtolni. Született sprinter, meg tudja oldani, amit mondok neki" - emlékezett vissza edzője.

A rajt 12 éves sprinter egyik nagy erőssége, úgy fogalmazott, hogy Illovszky-ágról tudta örökölni a bombasztikus kirobbanást. Erről apja még nem hallott, de úgy vélte, valóban lehet genetikai alapja fia jó teljesítményének.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 16. 16:46
×
×
×
×