eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap

Ezért sikerülhetett a Kékszalagon a jelentős rekordjavítás

Új Kékszalag rekord és új egytestű rekord: majdnem 3 és fél órát javított a Fifty-fifty a saját rekordján. 2012-ben, az első rekorddöntés alkalmával, csak második napja vitorlázott a csapat a hajóval, tulajdonképpen a versenyen tanulták a kezelését. Az azóta eltelt két évben rengeteget edzettek a Fifty-fiftyvel, amelyet közben műszakilag is továbbfejlesztettek.

A 46. Kékszalag Nagydíj előtt sejteni lehetett, hogy az időjárás kedvező lesz egy új rekord megfutására, hiszen két éve - amikor a Fifty-fifty megjavította a Nemere II. 53 éves rekordját - gyenge szél volt - olvasható a kekszalag.hu oldalon.

Idén végig jó szelet mondott a meteorológia és be is igazolódott ez. A Pauger Műhely által gyártott különleges kétárbocos katamarán majdnem 3 és fél órát javított a saját időcsúcsán.

A Fifty-fifty a rajt pillanatától utolérhetetlennek bizonyult. Azonnal kilőtt várható ellenfelei, a katamaránok közül, és az előnyét folyamatosan növelte. Józsa Márton és olimpikonokból, sokszoros magyar bajnokokból álló csapata, a Wild Joe Team nagy sebességfölényt produkálva vitorlázott a különleges kétárbocos kéttestűvel.

2012-ben, első rekorddöntésük alkalmával, csak második napja vitorláztak a hajóval, tulajdonképpen a versenyen tanulták a kezelését. Az azóta eltelt két évben rengeteget edzettek a Fifty-fiftyvel, amelyet közben műszakilag is továbbfejlesztettek. A különleges kéttestű ideális megvitorlázása a kormányos és a vitorlákat kezelők precíz együttműködését igényli, mert a kormányos tevékenysége mellett a hajót a vitorlákkal is kormányozzák. A hajó szél felőli teste csak pillanatokra emelkedett magasra, a vitorlák érzékeny állításával inkább ideális módon csak éppen a víz felett tartották azt. Így rendkívül biztonságosan, mégis nagyon gyorsan haladhattak.

Az új Kékszalag rekord 7 óra 13 perc 57 másodperc. Saját régi csúcsukat 3 óra 20 perccel javították meg.

A csapat: Józsa Márton - Kelemen Tamás, Goszleth Marcell , Aklan András, Adorján Csaba, D'Albini András, Németh Áron, Majthényi Mátyás, Lukács Csaba

Este 7 óráig mindössze 7 hajó futott be és közülük is csak egyetlen egytestű, a Raffica. Viszont ő megdöntötte a Nemere II egytestű rekordját 9 óra 56 perc 46 másodpercre javította az 59 éves csúcsot.

A csapat: Király Zsolt - Karácsony János, Juhász Zsolt, Horváth Balázs, Sárközy András (Procelero SE), Kiss Árpád, Várkonyi Csaba Zoltán, Puskás L. Tamás, Czibor András, Cser László, Bogár Tamás, Dr. Rudas László, Óvári István, Kurucz Róbert, Tamás Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×