eur:
388.81
usd:
360.57
bux:
68531.19
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Akinfejev elrontotta Capello 68. születésnapját

A keddi játéknap előtt mindössze egy döntetlen született a tornán, most kettő is. Romlott az eddigi remek gólátlag. Nem tudtak gólt szerezni a brazilok, szenvedve nyertek a titkos esélyes belgák, éppen csak megmentettek egy pontot az oroszok.

Luiz Felipe Scolarinak a mexikóiak elleni volt a kilencedik vb-meccse brazil szövetségi kapitányként. Egyben az első, amelyet nem nyert meg. A brazil válogatott "csak" gól nélküli döntetlenre végzett a közép-amerikai ellenféllel.

A XXI. évszázadban egyetlen válogatott sem verte meg annyiszor a brazilt, mint a mexikói. Igaz, egyszer sem brazil földön. Most közel állt hozzá, noha nem játszott jobban, mint az ötszörös világbajnok. De nyílt volt a találkozó, amelyen ha közelebb is álltak a helyzeteik alapján az aranyzöld mezesek a győzelemhez, a mexikóiaknak is megvoltak a helyzeteik.

Kétségtelenül nem keltette egységes csapat benyomását a brazil válogatott, amely annak ellenére is túlságosan is Neymar-függő a támadásokban, hogy most Thiago Silva vagy David Luiz is megszerezhette volna a győztes gólt. Sem a csoportelsőséget, sem, s főleg a továbbjutást illetően nem kerültek hátrányba, de feltétlenül figyelmeztető kell, hogy legyen a számukra, hogy a (szerbek elleni utolsó felkészülési mérkőzésüket is beleértve) nehézségeik vannak a gólszerzésben.

A mexikóiak között többen is jó teljesítményt nyújtottak, de a jók közül is kiemelkedett a kapus, Guillermo Ochoa. Alkalmasint ezen a mérkőzésén megcsinálta a szerencséjét, noha egyelőre nincs klubja, miután a tavaszi idény végén, több mint 100 mérkőzéssel a háta mögött elbúcsúzott a francia élvonalból kiesett klubjától, a korzikai Ajacciótól.

Abban nem tudott segíteni, hogy a negyedik mérkőzésen megszülessen Mexikó első vb-gólja Brazília ellen, de abban oroszlánrészt vállalt, hogy három vereség után a 0-11-es gólkülönbség ne romoljon tovább. A brazil válogatott a legutóbbi 26 világbajnoki mérkőzéséből mindössze másodszor játszott gól nélküli döntetlent.

A mexikói kapus az első hálóőr a mostani világbajnokságon, akit a mérkőzése emberének választottak.

Ochoa hatszor védett a mérkőzésen - a FIFA statisztikái szerint ennél több védést még egyetlen kapus sem produkált a 2014-es tornán. Ugyancsak hatszor védett az algériai Raisz Mbolhi is, de ellentétben kollégájával, ő nem tudta elkerülni csapata vereségét.

Pedig az algériai válogatott - egy teljesen felesleges szabálytalanságot követő büntetőből - megszerezte a vezetést a belgák ellen, s elkerülte, hogy negatív vb-rekorder legyen. Ötszázhét játékperc után szerzett gólt világbajnokságon az algériai válogatott, 517-tel maradt negatív csúcstartó a bolíviai válogatott.

A belgák fiatal csapata az első félidőben nem tudott mit kezdeni a különösen a gól után csak a védekezéssel törődő afrikaiakkal. Marc Wilmots azonban remek érzékkel (és szerencsével) cserélt, mind a három új emnbere, Mertens, Fellaini és Origi is lendített a Vörös Ördögök játékán.

Origi még kihagyott egy egyenlítési lehetőséget, de aztán Fellaini - akinek pocsék szezonja volt új állomáshelyén, a Manchester Unitedben - pazar fejessel kiegyenlített, majd Mertens megszerezte a győztes gólt.

A belgák, ha nehezen is, de kiharcolták a győzelmet. Pedig a játékvezető - a szabályokat alkalmazva - felvetett egy zakót Marc Wilmots a selejtezők során már kiváló kabalának bizonyult fehér ingére.

A FIFA egyébként Kevin De Bruynét választotta a mérkőzés emberének. A DH című kiváló belga lap olvasóinak 82 százaléka nem értett egyet a döntéssel.

Igor Akinfejev, az oroszok kapusa elrontotta a ma, szerdán a 68. születésnapját ünneplő Fabio Capello köszöntését. A torna második nagy potyagólját kapta, követve Iker Casillast, könnyen hárítható labdát ejtett maga mögé. Az olasz Misternek nincs szerencséje, ahogy 2010-ben az angolok élén, úgy most az oroszokkal is egy súlyos kapushiba miatt indult 1-1-gyel a vb-szereplése. Biztosan újra átélte Robert Green hibájának emlékét.

A dél-koreaiak jobban játszottak, mint a torna előtti utolsó előkészületi mérkőzésükön, Ghána ellen, de a végén örülhettek a döntetlennek is. Érdekes, hogy - nem először esett meg ilyesmi a mostani tornán - mindkét csapat feljavult a cserékkel. 

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×