eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Brazília a jövő

Brazília a jövő - véli sok elemző, aki szerint a Föld ötödik legnagyobb területű, ásványkincsekben és energiahordozókban gazdag állama hamarosan vezető szerephez jut a világgazdaság irányításában. A számottevő növekedés ellenére minden negyedik ember még mindig szegénységben él Brazíliában.

A buszjegy árának megemelése miatt tömegtüntetések törtek ki Rio de Janieroban - történt mindez pár hónapja abban az országban, amit a következő évtizedek vezető gazdasági nagyhatalmaként emlegetnek. A 200 millió lakosú országban a közelmúltban bekövetkezett megbicsaklásig 10 százalék feletti volt a GDP-bővülés. Az előrejelzések szerint Brazília gazdasága - a mostani 7. helyről - hamarosan a 5-re lép elő a világ országainak listáján.

A világbajnokságra való felkészülés megkezdése idején tapasztalt visszaesésre pedig a vártnál hevesebben reagáltak a szegénységben élők.

A tiltakozási hullám azért is volt meglepő, mert a szegények korábbi, nagyjából 40-45 százalékos arányát egy évtized alatt sikerült több mint 10 százalékponttal csökkenteni, nőttek a bérek és csökkentek a városok közötti kereseti lehetőségekben mutatkozó differenciák.

Dömény Zsuzsa Latin-Amerika szakértő az InfoRádiónak elmondta, előfordult, hogy 3-4 szeres volt a bérek közti különbség a különböző városokban azonos munkakörben dolgozó állami alkalmazottak között. A válság éveiben Európából nézve is vonzónak tűnt Latin-Amerika, egyedül Spanyolországból két év alatt az egymillióan települtek át - sokan éppen Brazíliába. Nem csoda, a képzettek munkanélkülisége az anyaország töredéke, a fizetés pedig olykor többszöröse volt.

Brazília teljesen önellátóvá válhat az energiatermelés terén, ha nem vágja le az aranytojást tojó tyúkot - mondta Gary Greenberg.

A brit Hermes alapkezelő feltörekvő piaci vezetője a Bloombergnek arról beszél, Brazília rengeteg lehetőséget szalasztott el az elmúlt években. A világ 30. legnagyobb vállalata, az olajiparban tevékenykedő Petrobras például azért nem termel hatalmas, az ország fejlesztésére fordítható összegeket, mert a kormányzat az olajárak szabályozásával tartja alacsonyan az inflációt.

A nyugati befektetők távolságtartóak, hiszen a piac fejletlen, a korrupció nagy, az ipari termelésben a hozzáadott érték alacsony, jelentős azonban az ország ásványkincs-,energiahordozó és szója kivitele. Lassan haladnak azonban az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésével.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×