INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

Brazília a jövő

Infostart

Brazília a jövő - véli sok elemző, aki szerint a Föld ötödik legnagyobb területű, ásványkincsekben és energiahordozókban gazdag állama hamarosan vezető szerephez jut a világgazdaság irányításában. A számottevő növekedés ellenére minden negyedik ember még mindig szegénységben él Brazíliában.

A buszjegy árának megemelése miatt tömegtüntetések törtek ki Rio de Janieroban - történt mindez pár hónapja abban az országban, amit a következő évtizedek vezető gazdasági nagyhatalmaként emlegetnek. A 200 millió lakosú országban a közelmúltban bekövetkezett megbicsaklásig 10 százalék feletti volt a GDP-bővülés. Az előrejelzések szerint Brazília gazdasága - a mostani 7. helyről - hamarosan a 5-re lép elő a világ országainak listáján.

A világbajnokságra való felkészülés megkezdése idején tapasztalt visszaesésre pedig a vártnál hevesebben reagáltak a szegénységben élők.

A tiltakozási hullám azért is volt meglepő, mert a szegények korábbi, nagyjából 40-45 százalékos arányát egy évtized alatt sikerült több mint 10 százalékponttal csökkenteni, nőttek a bérek és csökkentek a városok közötti kereseti lehetőségekben mutatkozó differenciák.

Dömény Zsuzsa Latin-Amerika szakértő az InfoRádiónak elmondta, előfordult, hogy 3-4 szeres volt a bérek közti különbség a különböző városokban azonos munkakörben dolgozó állami alkalmazottak között. A válság éveiben Európából nézve is vonzónak tűnt Latin-Amerika, egyedül Spanyolországból két év alatt az egymillióan települtek át - sokan éppen Brazíliába. Nem csoda, a képzettek munkanélkülisége az anyaország töredéke, a fizetés pedig olykor többszöröse volt.

Brazília teljesen önellátóvá válhat az energiatermelés terén, ha nem vágja le az aranytojást tojó tyúkot - mondta Gary Greenberg.

A brit Hermes alapkezelő feltörekvő piaci vezetője a Bloombergnek arról beszél, Brazília rengeteg lehetőséget szalasztott el az elmúlt években. A világ 30. legnagyobb vállalata, az olajiparban tevékenykedő Petrobras például azért nem termel hatalmas, az ország fejlesztésére fordítható összegeket, mert a kormányzat az olajárak szabályozásával tartja alacsonyan az inflációt.

A nyugati befektetők távolságtartóak, hiszen a piac fejletlen, a korrupció nagy, az ipari termelésben a hozzáadott érték alacsony, jelentős azonban az ország ásványkincs-,energiahordozó és szója kivitele. Lassan haladnak azonban az infrastruktúra és az oktatás fejlesztésével.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018