eur:
389.42
usd:
361.53
bux:
68395.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Árvíz - Nincs veszélyben a belgrádi evezős Eb

A Szerbiát sújtó árvíz ellenére nincs veszélyben a jövő hétvégi belgrádi evezős Európa-bajnokság elbonyolítása.

Nebojsa Jevremovic, a szerb sportági szövetség főtitkára a nemzetközi szövetség honlapján megjelentetett levelében azt írta: a természeti katasztrófa dacára a viadal előkészületei rendben, a tervek szerint haladnak. Hozzátette: a szervezőbizottság állandó kapcsolatban van a kormánnyal, az illetékes minisztériummal, a főváros vezetőivel, és a rendezés lemondása egyszer sem merült fel.

"A résztvevők és a szurkolók biztonsága garantált" - jelentette ki Jevremovic, hangsúlyozva, hogy Belgrádot közvetlenül nem érintette az árvíz, így az áram-, a víz- és a telekommunikációs ellátás normális, a közösségi közlekedés, a repülőtér és a szállodák a megszokott módon üzemelnek.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint eddig több mint negyven halálos áldozatuk van az árvizeknek és földcsuszamlásoknak a Nyugat-Balkánon. A hatóságok jelentése szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is meghaladja a húszat a halálos áldozatok száma, pontos adatokat azonban nem közölnek arról, hogy hány emberéletet követelt a példa nélküli árvízi katasztrófa. Az áradások és földcsuszamlások a térségben több mint egymillió embert érintenek közvetlenül, százezrek hagyták el otthonukat, tízezreket pedig a hatóságok menekítettek ki. Csak Szerbiában több mint harmincezer embert kellett kiszabadítani a víz fogságából.

Szerbiában szerdától péntekig háromnapos gyászt hirdettek az áldozatok emlékére, Bosznia-Hercegovinában pedig kedden volt nemzeti gyásznap.

A jövő héten péntektől vasárnapig tartó belgrádi Eb-n magyar versenyzők is vízre szállnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×