eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Davis-kupa: kiestek a szerbek, az amerikaiak és az ausztrálok

A világ 16 országában ezen a hétvégén a tenisz volt a legfontosabb sportág, ugyanis most játszották a Davis-kupa nyolcaddöntőit. Ostravától Tokión és Mar del Platán át San Diegóig három napon keresztül nézők ezrei figyelhették a sportág legjelentősebb férfi csapatversenyének izgalmait. A címvédő csehek simán továbbjutottak, míg a tavalyi döntős szerbek és a 32-szeres győztes Egyesült Államok is odahaza bukott el.

CSEHORSZÁG CÍMVÉDÕHÖZ MÉLTÓAN

Két és fél hónappal azután, hogy a világranglistán 44. helyén álló Radek Stepanek a belgrádi döntőben, a mindent eldöntő ötödik meccsen szinte kivégezte Dusan Lajovic-ot és Csehországot története harmadik Davis-kupa győzelméhez segítette, némiképp ismételte magát a történelem, igaz ezúttal Ostravában Hollandia ellen.

Az első egyest, ahogy a tavalyi belgrádi döntőben, most is elbukták a csehek. Ezúttal Stepanek ötjátszmás meccsen kapott ki a világranglistán 46. Robin Haasetől, így a második egyest és a párost is hoznia kellett a címvédőnek a fordításhoz. A világranglista 7. Thomas Berdych vezérletével ez nem is okozott gondot, így szombat este már Csehországnál volt az előny és vasárnap kora délután, miután Berdych a második egyesét is lejátszotta, a címvédő már a nyolc között volt. Az utolsó egyesre, amelynek semmilyen jelentősége nem volt, Stepanek helyett Lukas Rosol érkezett, aki szépen kikapott a ranglistán nála kb. 90 hellyel hátrébb álló Thiemo de Bakkertől. (Csehország-Hollandia 3-2)

JAPÁN MAGABIZTOSAN

Tokióban kemény borítás várta a kanadaiakat, akiknél hiányzott a legmagasabbra rangsorolt játékosuk, a montenegrói származású, Milos Raonic. Pedig a korábban már a világranglista 10. helyét is elérő játékosnak hagyományosan jól megy az ázsiai tornákon és az év első Grand Slam versenyén is a negyedik fordulóig jutott, de bokasérülése (és a bolgár Dimitrov) megálljt parancsolt neki.

A kanadaiaknak Raonic hiánya miatt nem sok esélyt adtak előzetesen a házigazdák ellen, hiszen a Michael Chang edzette Kei Nishikori (18. a jelenlegi világranglistán)az Ausztrál Openen a negyedik fordulóig ment, s ott is egy emlékezetes meccsen maradt alul a világelső, Nadallal szemben.

A várakozásoknak megfelelően a házigazdák nagyon magabiztosan győztek. Nishikori mind a két egyesét megnyerte, és Yasutaka Uchiyamával a párost is hozták négy játszmában. A kanadai csapat egyetlen győzelmét még az első napon a 30 éves Frank Dancevic hozta Go Soeda ellen. (Japán-Kanada 4-1)

A negyeddöntőben Japán-Csehország mérkőzés lesz.

NÉMETORSZÁG HIDEGVÉRREL

A forduló egyik slágermérkőzését Frankfurtban rendezték, ahol a tartalékos spanyol válogatottat a németek várták - kemény pályán. Bár a jelenlegi világranglistán a legjobb 5 között két spanyol játékos is van (Nadal 1.; Ferrer 5.), a találkozón a németek számítottak az esélyesebbnek. Nadal és Ferrer ugyanis nem tartott a csapattal Frankfurtba és Verdasco (11. a világranglistán) is csak a párost vállalta. Feliciano Lopez (26. a világranglistán) és Roberto Bautista Agut (52. a ranglistán) ugyan remek teniszezők, de a Tommy Haas (12.a ranglistán), Philipp Kohlschreiber (27. a világranglistán), Florian Meyer (29. helyen áll) hármas ellen nem sok esélyük volt. A második nap végére már minden el is dőlt, a páros után a németek már 3-0-ra vezettek. Vasárnap már az is belefért, hogy Kohlschreiber feladja egyesét, míg a németek cseréje Daniel Brands is simán verte Bautista Agutot. Ez azt jelentette, hogy a 2011-es győztes, 2012-es döntős spanyolok idén még a nyolcba se jutottak. A németeknek pedig megmaradt az esélyük, hogy 1993 után újra a döntőig verekedjék magukat, igaz ehhez még a franciáknak és címvédő cseheknek is lesz egy-két szavuk.
(Németország-Spanyolország 4-1).

FRANCIAORSZÁG SÖPRÉSSEL

A francia válogatott salakra hívta az ausztrálokat. A szakértők a még mindig a jó öreg Lleyton Hewitt (33 éves, 41. a világranglistán) által vezetett ausziknak semmilyen borításon nem adtak volna esélyt, ezen pláne. A La Roche-sur-Yon vörös salakján Richard Gasquet (9. a ranglistán); Jo-Wilfried Tsonga (10. a ranglistán); Gael Monfils (30. a ranglistán) és Julien Benneteau (39. a ranglistán) négyes pazar iskolajátékot bemutatva, egyetlen játszmát engedve a vendégnek, könnyedén hozta a győzelmet. A francia válogatott idén nagyon erősnek tűnik, a negyeddöntőben Németországot fogadja majd - esélyesként. (Franciaország-Ausztrália 5-0)

A negyeddöntőben Framciaország-Németország mérkőzés lesz.

NAGY-BRITANNIA MURRAY VEZÉRLETÉVEL


Andy Murray

San Diegóban, salakon várták az amerikaiak az Andy Murray vezérelte brit csapatot. A találkozó előtt a házigazdák abban reménykedhettek, hogy Andy Murray-t megviselhette, hogy nem jutott be az Australian Open elődöntőjébe, miután a negyeddöntőben Roger Federer meglehetősen könnyedén kiverte őt. Murray a világranglistán is visszaesett két helyet (6. jelenleg), és kérdéses volt, milyen állapotban vállalja az amerikaiak elleni meccset. Nos, rögtön a nyitótalálkozón bizonyította, hogy fejben is nagyon rendben van: sallangmentes, jó játékkal, három játszmában győzte le Donald Youngot (79. a ranglistán). A második egyest is hozták a britek, így párosban az életükért játszottak az amerikaiak. A világranglista-vezető Bryan-testvérek négy játszmában hozták ugyan a kötelezőt, de vasárnap jött újra Murray, és  bebiztosította a továbbjutást Sam Querrey (49. a világranglistán) ellen. A brit csapat 1986 óta először jutott be a negyeddöntőbe, és 1935 után verte meg ismét az amerikaiakat. A briteket vezető, wimbledoni bajnok Andy Murray 18/1-re javította DK-mérlegét egyesben. Az amerikaiak és az ausztrálok kiesésével a Davis-kupa 2 legeredményesebb nemzete már nincs versenyben az idén (ketten együtt 60 alkalommal ünnepelhettek).  A 9-9 elsőséget szerző britek és franciák viszont érdekeltek még a sorozatban.
(Egyesült Államok-Nagy Britannia 1-3 )

ITÁLIA FOGNINI TRIPLÁJÁVAL

Bármilyen sportágban hatalmas érdeklődés előzi meg, ha Argentínába látogat egy olasz válogatott. Nincs ez máshogy a teniszben sem. A házigazdák Mar Del Platában, salakon várták az olaszokat - igaz,  legjobbjuk, a US Open 2009-es bajnoka, Del Potro nélkül. Argentína egyik kedvenc sportolója már Ausztráliában is borzalmasan szerepelt, ötödik kiemeltként a második forduló a véget jelentette számára. A világranglista negyedik Del Potro hiányában Juan Monacóra és Carlos Berlocqra várt a feladat, hogy megállítsák a világranglista 15. helyén álló, Fabio Fognini vezette olaszokat. Berlocq jól is kezdte a pénteki napot, hiszen az első meccsen négy játszmában verte a nála 13 hellyel előrébb álló Andreas Seppit, de aztán jött Fognini... Az olasz teniszező elképesztő formát mutatott és pénteken, szombaton (párosban) és vasárnap is nyert egy meccset, így a befejező egyest már le se kellett játszani. Az olaszok ismét bevették Argentínát, így 1998 óta másodszor jutott nyolc közé az olasz teniszválogatott a Davis-kupa Világcsoportjában. Pedig Argentína az elmúlt négy évben mindig elődöntőt játszott, és 12 éve nem zakózott az első fordulóban a Davis-kupában. (Argentína-Olaszország 1-3)

A negyeddöntőben Nagy Britannia-Olaszország mérkőzés következik.

KAZAHSZTÁN HONOSÍTÁSSAL

A kazah válogatott történelmi tettet hajtott végre a hétvégén, amikor egy fantasztikusan izgalmas, végletekig kiélezett mérkőzésen kiejtette a belga válogatottat. A kazah csapat semmit nem bíz a véletlenre. A három nap alatt kazah színekben pályára lépő mindhárom játékos honosított. Mindhárman Oroszországban születtek, mindhárman a 87-es, 88-as korosztályhoz tartoznak, de jó pénzért ma már kazahok. Közülük a legjobb Kukushkin (67. a világranglistán), de Golubjev (88.) és Koroljev (324.) is ismert játékosok. Ez a csapat mindenképpen esélyesnek számított a David Goffin (113. a világranglistán) vezette belga csapat ellen.

Az asztanai kemény pályán már az első nap érvényesülni látszott a papírforma, hiszen a két jobbik orosz-kazah versenyző behúzta a maga egyesét, igaz Golubjev ötjátszmás meccsre kényszerült Goffin ellen. A győzelmet döntő szett 12-10-re hozta, nem mindennapi izgalmak után.A párosban szépítettek a belgák, majd vasárnap Goffin simán legyőzte a nála 50 hellyel jobb Kukushkint. A döntés az utolsó összecsapásra maradt, ahol Golubjev nem ismert irgalmat: szinte kivégezte Ruben Bemelmanst, így Kazahsztán a legjobb nyolc között van, és újra Asztanában játszhat majd a negyeddöntőben. A vendégek pedig nem akárkik lesznek: a friss Grand Slam-győztes vezette Svájc. A kazahok ráadásul azzal is büszkélkedhetnek, hogy ők az egyetlen ország idén a nyolc között, akik még sohasem játszottak korábban Davis-kupa döntőt. (Kazahsztán-Belgium 3-2)

SVÁJC A HÕSEIVEL


Roger Federer

Ahogy pár hete, most is Szerbián volt a teniszvilág szeme. Akkor a belgrádi döntőben Csehországot fogadták a szerbek és Djokovic extraklasszis teljesítménye ellenére sem tudták megnyerni a kupát. Ezúttal Svájc volt szerbek ellenfele (ezúttal Újvidéken), és fáradtságra hivatkozva hiányzott Djokovic is a csapatból. Pedig az ellenfél nem aprózta el: a svájciaknál pályára lépett a 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes Roger Federer és a friss Australian Open-bajnok Stanislas Wawrinka is. A világranglistán második Novak Djokovic távollétében a hazaiak legmagasabban jegyzett játékosa a világranglistán 102. Dusan Lajovic volt. Federer egyébként az utolsó pillanatban csatlakozott a svájciakhoz, utoljára tíz éve, 2004-ben szerepelt első fordulós DK-párharcban.

S ha már jött Federer, győzött is. Három játszmában verte a világranglista 268. Ilija Bozoljevicset, majd Wawrinka ugyan elszórakozott egy játszmát a 24 éves Lajovic ellen, de végül sima győzelmével az első nap után már 2-0 volt a vendégeknek. Sőt, a vendégek behúzták a párost is, ráadásul úgy, hogy az olimpiai bajnok Fedrerer, Wawrinka duót a nem annyira jó nevű, de szintén remek, Chiudinelli, Lammer páros váltotta fel, így a vasárnapi eredménytől függetlenül a tavalyi döntős már kiesett. A svájciak nem is erőltették az utolsó napi egyeseket, a két ászt kivették a küzdelemből, így a szerbek legalább szépíteni tudtak. Svájc 84 éves Davis-kupa története során hetedszer jutott a negyeddöntőbe. (Szerbia-Svájc 2-3)

A negyeddöntőben Kazahsztán-Svájc találkozó lesz.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×