eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Foszforeszkáló biciklisták, birkanyáj és James Bond - már csak pár óra az olimpiai megnyitóig

Magyar idő szerint este 10 órakor megnyitó parádéval kezdődik a londoni olimpia, II. Erzsébet királynő nyitja meg hivatalosan a játékokat. Televízión több százmillióan nézhetik a színes kavalkádot és a sportolók bevonulását.

Angol szokás szerint ejtsünk először néhány szót a londoni időjárásról. Az égbolt szürke, elég meleg van, de a meteorológiai előjelzés záporokat és zivatarokat jósol, ezek azonban az olimpiai megnyitó idejére állítólag lecsillapodnak. Az elkövetkező napokban erős lehűlés várható.

Megjelent Londonban Arizonából négy apacs indián, és csütörtök este a Tower-hídnál kivételesen nem esőhozó, hanem eső-elriasztó táncot jártak. Ha ez nem használ, az sem nagy baj, hiszen a nyitó műsor az angol életet fogja ábrázolni, és ahhoz hozzá tartozik egy kis eső.

Csütörtök este még nyárias volt Londonban az idő, 40 ezren vettek részt a Hyde Parkban rendezett zenés olimpiai előmulatságon. Ízelítőt kaphattunk a brit fővárost az olimpia idején sújtó közlekedési káoszból is.

Autóval nehéz közlekedni a város belsejében. A buszsávok mellé olimpiai sávokat festettek fel, amelyekre napközben egyszerű földi halandó nem hajthat rá az autójával, mert ott viszik a stadionokba a versenyzőket és ott közlekednek a rendezők meg a VIP vendégek. Mintegy száz állam- és kormányfő érkezett az olimpiai megnyitóra, az Egyesült Államokat Michelle Obama képviseli, míg Magyarországot Áder János köztársasági elnök. II. Erzsébet péntek délután koktélra hívta meg mindannyiukat a Buckingham-palotába.

Pénteken utolsó kilométereit tette meg az egész brit szigeten körbevitt olimpiai láng, a fáklya elhaladt a Buckingham-palota előtt, Vilmos és Harry herceg is tapsoltak a fáklyavivőnek, aki ezen a szakaszon egy általuk kiválasztott önkéntes társadalmi aktivista volt. A staféta ez után érintette a Trafalgar teret, átszelte az üzleti negyedet, a felhőkarcolókkal ékes Cityt, majd díszhajó vitte le a Temzén, az olimpiai stadionig.

Ki gyújtja meg a stadion hatalmas kandeláberének a lángját, tízezrek rivalgása közepette? Ez az utolsó percig szigorúan őrzött titok. Mint ahogyan a megnyitó parádé részleteit is igyekezett titokban tartani a látványosság részleteinek kigondolója Danny Boyle filmrendező, aki 2003-ban Oscar-díjat nyert Gettómilliomos című nagysikerű alkotásával. De a főpróbán, valamint a három előzetes próbán összesen 120 ezren látták már a műsort, és a BBC fél percnyit közvetíthetett.

Ennyi embert nem sikerült tökéletes titoktartásra bírni, így immár tudható, hogy lesznek a műsorban ágyon ugráló gyerekek, táncoló ápolónők, foszforeszkáló szárnyú biciklisták, jelenetek az ipari forradalomból és bemutatkozik a brit vidék: tehát fellép egy birkanyáj, egy tehéncsorda, behajtanak a porondra libákat és lovakat egyaránt. Az állatok hír szerint jól viselkednek, a nyájat példaszerűen terelik a juhászkutyák.

Persze sztárok is bőven szerepelnek. Daniel Craig James Bond filmjelenetet vett fel, Kenneth Branagh Shakespeare Viharjából mond el részletet és végül megjelenik a porondon Paul McCartney, hogy dallal zárja a műsort.

Miután II. Erzsébet ünnepélyesen megnyitotta az olimpiát, bevonulnak a 203 nemzet sportolói, az élen a játékokat az ókorban megalapító Görögország versenyzőivel, ábécé-sorrendben, Afganisztántól Zimbabwéig. Utolsónak a vendéglátó Nagy-Britannia válogatottja lép a stadionba. A látványosságot tűzijáték zárja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×