eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Meghozta a nyarat az olimpiai láng Londonba

A londoni főpolgármester szerint a brit főváros felkészült az olimpiára és a játékok kiváló alkalmat jelentenek majd a város reklámozására. Az olimpiai láng a hétvégén érkezett meg Londonban a néhány nap múlva induló versenyek előtt. Hirtelen beköszöntött a nyár, a morgolódók mellett pedig sokan lelkesednek.

"Azt hiszem, hogy az ország, a város az elkerülhetetlen depressziót éli át pénteki izgalom előtt, mielőtt felmegy a függöny" - foglalta össze Boris Johnson londoni főpolgármester a britek kettős hozzáállását a napok múlva induló olimpiához.

A brit média hetek, hónapok óta arra koncentrál, hogy milyen bajok kísérik a szervezést - ilyen például a globális biztonsági cég baklövése, ugyanis nem tudott elég őrt felvenni. A bevándorlási hivatal Nagy-Britanniába történő beléptetést végző tisztjei sztrájkot terveznek, a taxisok tüntettek, mert nem használhatják az utakon az olimpiai gyorssávokat. Az aktivisták tiltakoztak, mert a logóikra kényes szponzorok adókedvezményeket kaptak. Ugyanakkor több nagy céget sikerült arra kényszeríteni, hogy lemondjon az extraprofitról.

Közben a külföldi média megjegyzi: a britek olimpiai sportot űznek a panaszkodásból. A 2004-es athéni, majd a 2008-as pekingi olimpiai idején azonban még nagyobb volt a kritika a brit sajtó részéről.

Ugyanakkor lelkesedésből sincs hiány és ebben fontos szerepet játszik az olimpiai láng. Ahol a futók elhaladnak, ott tömegek várják őket. A hétvégén Londonban ért a staféta, amely látványosan indult, amikor egy helikopterről leereszkedő tengerészgyalogos hozta magával a lángot a londoni Towerbe. A fáklya már elhaladt az olimpia kelet-londoni helyszínei előtt, utazott a hatalmas óriáskerék, a London Eye egyik kapszulája tetején és futott vele a pályán elszenvedett szívrohama után a halálból visszahozott Patrice Muamba, a Bolton futballistája is.

Minden jó, ha jó a vége - írta Shakespeare, akit a játékok előtti kulturális olimpián ünnepeltek, és úgy tűnik, a megnyitóra az időjárás is kegyes lesz: az eddigi őszt idéző idő helyébe a héten nyár lép Anglia déli részén.

A szigetlakók morgását pedig lelkesedés válthatja fel Bradley Wiggins, a Tour de France angol győztese miatt is. A történelmi sikert elért Wiggins a pekingi olimpián is aranyérmes volt, és közölte, nem ünnepléssel tölti az időt, hanem hétfőtől már ismét két keréken ülve készül a londoni játékokra. Részben a négy évvel ezelőtti brit érmek eredménye, hogy a kerékpáros közlekedés roppant népszerű lett Londonban.

A média közben azt találgatja, hogy miről is szól majd az Oscar-díjas Danny Boyle rendezte nyitóünnepség, amelynek hétfőn rendezik a főpróbáját. Bár a résztvevőket szerződésben kötelezték titoktartásra, annyi kiderült, hogy Boyle a Brit-szigetek vidéki idilljét, majd az ipari forradalom "fekete poklát" és az új, sokszínű társadalom kreativitását akarja megjeleníteni. A britekre jellemző hírként Boyle ugyanakkor kénytelen volt megígérni az állatvédőknek, hogy a show-ban részt vevő állatok nem a vágóhídon végzik, hanem menhelyekre kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×