eur:
388.83
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Meglepetésarany a kajak-kenu világbajnokságon

Egy-egy arany, ezüst és bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a Szegeden zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a szombati döntőkben. A magyar válogatott négy aranyéremnél és 12 olimpiai kvótánál tart.

A győzelem a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpároshoz fűződött, amely nagy, de kellemes meglepetést okozva lett aranyérmes. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér 500 m-es kenupárosa szerezte.


A Csipes Tamara, Kovács Katalin kajakos duó (K-2 500 m) lemaradt a dobogóról, negyedikként zárt, de Csipes révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett, így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású 1000 m-es kajaknégyes hetedikként ért célba a fináléban, ezzel kiharcolt újabb négy londoni indulási jogot. Kugler Attila (K-1 500 m) és Korisánszky Dávid (C-1 500 m) egyformán nyolcadik lett.

Tóth Dávid újdonsült világbajnok így nyilatkozott: "Úgy mentünk, ahogy elterveztük. 300 méterig utaztunk, majd utána robbantottunk. Azt hiszem, az az egységünk titka, hogy technikailag nagyon jól kiegészítjük egymást. Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sokat köszönhetünk, és a közönség is sokat lendített rajtunk az utolsó 100 méteren. Ahogy meglátták, hogy éremért küzdünk, érezhető volt, ahogy dübörög a lelátó, s ez fantasztikus érzés volt. Szerencsére most nem követtük el azt a hibát, mint az előfutamban, amikor a közönség hatására túl nagyot indítottunk, akkor szinte majd kiestünk a hajóból".

Az aranyérmes páros másik tagja, Kulifai Tamás ezt mondta a győzelem után: "A vb előtt a dobogós helyezést reális célkitűzésnek gondoltuk, aztán az előfutamok ebben meg is erősítettek minket. Azt viszont nem gondoltuk, hogy az aranyérem is összejöhet. A végén hiába volt szoros a verseny, éreztem, hogy nyertünk. Jövőre megpróbáljuk az 1000 métert, elvégre az az olimpiai szám".

A Maty-éri pálya főlelátói teljesen megteltek a szombati finálékra, a több mint tízezer néző a kánikulai melegben fergeteges hangulatot teremtett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×