eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Gyurta világbajnoki aranyérmes

Gyurta Dániel aranyérmes lett a 200 méteres mellúszás döntőjében a sanghaji világbajnokságon.

A magyar úszó hihetetlen hajrával, 2:08:41 perces eredménnyel végzett az élen, ezzel megvédte világbajnoki címét. A második helyen a japán Kitadzsima végzett. A bronzérmet a német Christian vom Lehn szerezte meg.

Gyurta 150 méterig folyamatosan fél testhossz hátránnyal követte a világcsúcs közeli tempót diktáló Kitadzsimát. Az utolsó, kissé elrontott fordulót követően a magyar úszó megindította szokásosnak tekinthető hosszú hajráját, s méterről méterre közelítette meg riválisát, akit az utolsó 10 méteren hagyott le.

Ez a magyar küldöttség első aranyérme, összesítésben pedig a negyedik érme a vb-n.

"Ezért jöttem, ezt szerettem volna. Éreztem, hogy nem szabad a végére hagynom, végig próbáltam a japánnal haladni. Az utolsó fordulóm nagyon rosszul sikerült, vagy neki ment nagyon jól" - mondta Gyurta Dániel a verseny után a közszolgálati televíziónak.

"Próbálom feldolgozni és elhinni, hogy most összejött az, amire egész gyerekkorom óta készültem. Jövőre is szeretnék világbajnokként versenyezni" - tette hozzá.

"Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem" - mondta Széles Sándor, Gyurta edzője. "Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt".

Gyurta Dániel a Jövő SC versenyzője. Már 13 évesen ő tartotta 200 méter mellen a 16 éves korosztály országos csúcsát. 2004-ben az athéni olimpián a selejtezőből, majd az elődöntőből is a legjobb idővel jutott tovább. A döntőben ezüstérmes lett, ezzel lett országosan ismert sportoló. Az évet a világranglista negyedik helyén zárta, de a hirtelen jött népszerűséget nehezen tudta feldolgozni, és következő évek eredményei csalódást okoztak.

A 2008-as pekingi olimpián 200 méteres mellúszásban Európa-csúcsot úszott a selejtezőben. Az elődöntőből ötödikként jutott tovább. A döntőben ötödik lett. Az olimpiai ezüstérem után pályafutása eddigi legnagyobb sikerét a 2009-es római világbajnokságon érte el: a 200 m-es mellúszásban új Európa-rekorddal világbajnok lett. 2010-ben a budapesti úszó-Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban. 100 mellen negyedik volt.

Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 11. 06:15
×
×
×
×