eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elébe ment a bajnak a súlyemelő szövetség

A vallási alapú - az adott sportág előírásaival azonban olykor ütköző - öltözködés már több nemzetközi szövetség vezérkarának okozott gondot, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) azonban elébe ment a bajnak: olyan szabályt fogadott el, amely a mohamedán sportolónők versenyzését is lehetővé teszi.

Az esetenként súlyos nézeteltéréseket is kiváltó problémát több sportágban - így például a labdarúgásban - főleg a fejkendő viselete okozta, a súlyemelésben azonban ezen a téren korábban sem volt vita.

Ami a fej lefedését illeti, a mi sportágunkban eddig sem volt semmiféle korlátozás - mondta el az MTI-nek Némethné Móra Anikó, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) igazgatója. - Vagyis kendőt is nyugodtan viselhetett bárki, de a szabály ebben az esetben is változatlanul érvényes: ha a súlyzó rúdja hozzáér a hajhoz, vagy az azon viselt bármilyen fejfedőhöz, a gyakorlat érvénytelennek számít. Nálunk most inkább azt kellett rendezni, hogy mi legyen a versenyruha alatti ruházattal.

Az IWF technikai bizottsága a malajziai Penangban folyó junior vb alatt fogadta el az új szabályt, amely szerint a muszlim női súlyemelők úgynevezett "unitardot", vagyis egyrészes, testhezálló, a bokától a csuklóig és a nyakig mindent elfedő feszes dresszt hordhatnak a kötelező versenyruházat alatt. A friss szabálymódosítás ettől a pillanattól, már a mostani korosztályos világbajnokságon is él - tette hozzá.

A súlyemelés olyan olimpiai sportág, amely mindenki számára nyitott, s bárki nemétől, bőrszínétől, vallásától, életkorától vagy éppen nemzeti hovatartozásától függetlenül vehet részt a versenyein, az Olimpiai Charta elveinek megfelelően - szögezte le Aján Tamás, az IWF elnöke.

Az új IWF-szabály a méltányosság jegyében, az egyenlőség szellemében, a sportolásból senki nem zárható ki alapelvének figyelembe vételével született. A súlyemelés szabályai mindenkire egyformán érvényesek, így a ruhaviseletet illetően is - tette hozzá

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×