eur:
402.27
usd:
366.23
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Háborúztak a szerb szurkolók Genovában - videó és képek

Sokkolta Olaszországot a szerb huligánok kedd esti rendbontása Genovában, a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező helyszínén. A meccs félbeszakadt, és a három pontot valószínűleg az olaszoknak adják. A rendőrök 17 embert tartóztattak le, köztük a Fekete embernek nevezett huligánvezért is.

Több órán át tartott és éjjel fél egyre fejeződött be a genovai Marassi Stadion kiürítése, miután szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt az Olaszország-Szerbia Európa-bajnoki selejtező. A genovai meccs 35 perces késéssel kezdődött el, később pedig az újabb botrány miatt a 6. percben a skót játékvezető Craig Thomson lefújta a meccset.

Várhatóan az olasz labdarúgó-válogatott kapja a három pont, 3-0-ás gólkülönbséggel, mivel egyértelműen a vendéghuligánok okozták a rendbontást. További szankció lehet a pénzbüntetés vagy akár a kizárás is. Az UEFA fegyelmi bizottsága október 28-án dönt az ügyben.

A randalírozó drukkerek törtek-zúztak a stadionban, valamint égő fáklyákat és füstbombákat dobáltak a pályára. A fekete álarcot és halálfejes pólókat viselő huligánok albán zászlókat is elégettek. A szerb szurkolók napközben és a félbeszakadt mérkőzést követően is összecsaptak a rendőrökkel. Összesen 17 személyt tartóztattak le.


A kiürítés során a rendőrkordon övezte közel kétezer szerb szurkolót egyenként eresztették ki a stadionból: a kamerák rögzítette ultrákat azonnal őrizetbe vették. A buszokra felszállt szerbeket azonban később újból leszállították és ismét egyenként azonosították őket. A tetoválások alapján az ultrák vezérét keresték, akit végül is fél háromkor sikerült megtalálni az utolsó busz csomagtartójában elrejtőzve. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a nevét, a sajtó azonban úgy tudja, Ivan Bogdanovnak hívják. A huligánok randalírozásáról és őrizetbe vételéről készült képeket itt megnézheti.

A meccs előtt a megvadult szerb szimpatizánsok petárdákat dobáltak a csapatbuszra, az elsőszámú kapus, Vladimir Sztojkovics megsérült, és a helyi kórházba szállították. Helyette Zseljko Brkics kezdett a vendégek kapujában, ám kis híján őt is megdobták a pályán. Egy korábbi értesülés szerint Vladimir Sztojkovicsot megfenyegették, ezért lépett vissza a meccstől. A kapusra azért mérgesek a drukkerek, mert a korábbi Crvena Zvezda-játékos nyáron a városi rivális Partizanhoz igazolt.

Tomiszlav Karadzsics, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke kiemelte: a huligánokat minden bizonnyal Belgrádból irányítják, és a háttérben a Crvena zvezda, valamint az ősi rivális Partizan Beograd táborainak rivalizálásáról van szó. A szerb drukkerek amiatt is tomboltak, hogy az együttes pénteken, otthon kikapott az észtektől.

Meglepő, hogy a szigorú ellenőrzés mellett hogyan vihették be a genovai stadionba a pirotechnikai eszközöket és kéziszerszámokat, köztük drótvágó ollókat. A huligánok zavartalanul utaztak át három országon, és mivel a szerbeknek 2009 decembere óta nincs vízumkényszer, így szabadon léphettek be Olaszországba a rendbontók.

Nem volt összhang

Az MTI idézi a mérkőzés biztonságáért felelős igazgatót. Roberto Massucci azt mondta, hogy a szerb szövetség és a szerb rendőrség előzetesen nem figyelmeztette az olasz kollégákat a várható veszélyre. A genovai rendőrség szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy a szerbek nem értesítették az olasz hatóságokat az érkező szurkolók veszélyességéről.

"Ezek a vandálok nem képviselik a szerb nép érzelmeit és magatartását, szégyelljük magunkat és bocsánatot kérünk" - nyilatkozta belgrádi újságíróknak Szerbia római nagykövete, Szanda Raskovics-Ivics, aki szerint nem volt teljes az összhang a két ország rendőri erői között.

A szerb futball legsötétebb napja

Szavo Milosevics, a korábbi szerb válogatott csatár úgy vélekedett, hogy a keddi volt a szerb futball legsötétebb napja. Az egykori legendás játékos hozzátette: "az elmúlt 20 évben az állam nem tett semmit, hogy megfékezze az erőszakot. Mi, futballszeretők most hatalmas árat fogunk fizetni ezért. Nem tudom, ki tudja megoldani ezeket a problémákat."

A közszolgálati szerb televízió (RTS) is határozottan elítélte az incidenseket: "Ez szégyen Szerbia számára, szégyen a futball valamennyi híve számára" - mondta a kommentátor.

A kedd esti sajtótájékoztatón az olasz szakvezető, Cesare Prandelli azt mesélte el, hogy a remegő Dejan Sztankovics ( a szerbek csapatkapitánya, egyébként több mint tíz éve itáliai légiós) az olaszok öltözőjében keresett menedéket. "Nagy a csalódás és a keserűség" - kommentált Prandelli. "Ilyesmit még életemben nem láttam, leginkább a stadionba a gyerekeiket is elhozó családokat sajnálom"- tette hozzá.

"Bestiák"

Le bestie - A bestiák. A nacionalista ultrák káoszt robbantottak ki - ez volt a La Gazzetta dello Sport szerdai címe. A legolvasottabb sportnapilap megemlíti, hogy a stadionból tudósító szerb riporterek szégyent kiáltottak.

A Corriere dello Sport első oldalán szintén a szerb ultrák vezére látható magasba tartott középső ujjal: "Ennek adtuk meg magunkat!?" - kérdezte az újság, mely vezércikkében azt írta "a stadion és az ország a szerb ultrák túsza volt". A napilap azt kérdezte, mikor zárják ki a szerbeket az európai labdarúgó-találkozókról. A torinói Tuttosport, a harmadik legnagyobb sportnapilap, Szerb szégyen címmel jelent meg. A főszerkesztői vezércikk a "Kislány a vadállatok között" címet kapta a stadionban látott rémült gyerekekről. A Tuttosport beszámolt arról, hogy a stadion körül a szerbek még az olasz pénzügyőrséggel is összecsaptak.

Az Il Secolo XIX genovai napilap azt írta, hogy a zavargások már kedd délután megkezdődtek, amikor a szerbek végigvonultak a városközponton. A polgármester Marta Vincenzi hivatali ablakából látta, hogy az utcán üvegeket dobáltak. Azonnal értesítette a rendőrséget, mely azonban nem avatkozott be, el akarta kerülni az utcai harcot. Genova még nem heverte ki a 2001-es G8-csúcs napjaiban történt utcai háborúk élményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×