eur:
389.68
usd:
364.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mi a Schumacher-büntetés oka?

A hétvégi Formula-1-es Monacói Nagydíj utolsó kanyarjában Michael Schumacher megelőzte Fernando Alonsót. A német azonban büntetést kapott a manőverért. De min vitázik a Ferrari és a Mercedes?

Michael Schumacher utolsó kanyaros előzése a szakértőket és a nézőket egyaránt megosztotta. A német versenyző a biztonsági autó távozása után a futam utolsó kanyarjában előzte meg Fernando Alonso Ferrariját, amiért a leintés után 20 másodperces időbüntetést kapott, ezzel a hatodik helyről a tizenkettedik helyre sorolták vissza.

A sportszabályzat értelmében, ha a futam a biztonsági autó mögött ér véget, nem előzhetnek a pilóták. A szabályzat azt is előírja, hogy ebben az esetben a biztonsági autó ugyan elhagyja a pályát (hogy ne őt intsék le elsőnek a kockás zászlóval), ám a befutóig úgy kell tekinteni, mintha bent lenne.

A másik variáció szerint a biztonsági autó azért hagyta el a pályát, mert a forgalmi akadály megszűnt (a két összetört autót eltávolították a pályáról). Ebben az esetben a boxutca bejárati vonalától már előzhetnek a versenyzők.

A Ferrari (és az ítélet szerint a versenybírók) szerint az előbbi, a Mercedes szerint az utóbbi történt. Ross Brawn azzal indokolta, hogy engedték a hétszeres világbajnokot előzni, hogy a biztonsági autós fázissal ellentétben a boxbejárati vonal után zöld zászlókat lengettek, ami azt jelenti: szabad a pálya, folytatódhat a verseny. Ebben az esetben a leintésig. Vagyis egy kanyar, és egy fél célegyenes hosszban.

Az már csak külön pikantériája a dolognak, hogy a versenybírók közt exversenyzőként helyet foglalt Damon Hill is, Schumacher korábbi ellenfele, és, hogy a fellebbezésnél a FIA elnöke, Jean Todt ezúttal egykori csapata (a Ferrari) és egykori "játékosai" (Ross Brawn és Michael Schumacher) között kell, hogy igazságot tegyen. Persze, nem egyedül. A testület döntése még hónapokig eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×