eur:
389
usd:
360.9
bux:
68704.11
2024. május 7. kedd Gizella

Diego Forlán második góljával nyert az Atlético a Fulham ellen az Európa Liga döntőjében

Gera Zoltán a Fulham kezdőcsapatában kapott helyet az Atlético Madrid elleni Európa Liga döntőben.

Az Európa Liga történetének első döntőjében van magyar szereplő: Gera Zoltán! Mondhatni természetesen, hiszen a magyar csatár nélkül szinte elképzelhetetlen a Fulham kezdőcsapata a nemzetközi kupameccseken.

A két csapat összeállítása. Atletico Madrid: De Gea - Ujfalusi, Perea, Dominguez, Antonio Lopez - Reyes, Paulo Assuncao, Raul Garcia, Simao - Forlan, Aguero.

Fulham: Schwarzer - Baird, Hughes, Hangeland, Konchesky - Duff, Etuhu, Murphy, Davies - Gera, Zamora.
A bíró az olasz Nicola Rizzoli.

Egy transzparensen kicsit elkésett üzenet szólt a brit politikának: "Roy Hodgsont miniszterelnöknek". Ha az nem is lesz, de az Év menedzsere címet már a döntő előtt megkapta.

Az első percekben az Atlético volt veszélyesebb, sőt, miután Danny Murphy elveszítette a labdát, Sergio Agüero labdájából Diego Forlán a kapufára lőtt.

A Fulham első kísérleténél Gera lőtt, jócskán fölé.

Elment az első félidő fele, a spanyolok többet birtokolták a labdát, de csak egy helyzetük volt. A Fulham magához tért az első negyed óra után, de a támadójátéka még eléggé bátortalan.

A 31. percben vezetést szerzett a spanyol csapat. Simao Sabrosa labdáját Sergio Aguero megszelídítette, a tizenhatos tájékáról kapura lőtt, a nem túl jól sikerült löket után a labda éppen Diego Forlán lába elé került, s az Atlético gólkirályának nem okozott gondot, hogy megszerezze pályafutása első gólját egy európai kupadöntőben.

Megérdemelten vezet az Atléti, sokkal frissebbek és magabiztosabbak a játékosai. Eddig az jött ki, hogy az egyénileg sokkal jobban képzett ellenféllel szemben nehéz az angolok helyzete.

Szinte a semmiből egyenlítet a Fulham: Zamora bevetődve a tizenhatoson belül oldalra mentette a labdát, Gera remkül felemelte a túloldalra, s az amerikai Davies kapásból beágyúzta a labdát a jobb alsó sarokba.

A félidő hátralévő részében az Atlético játszott veszélyesebben és fölényben. Schwartzer bravúrral védte Forlán lövését. A spanyolok azért leginkább átlövésekkel és a szögletek után veszélyeztettek, úgy tudták megbontani a Fulham szilárd védekezését.

A szünet után a korábbinál többet birtokolta a Fulham a labdát, Murphy labdája után Gera egyedül ugorhatott volna ki, de kicsit hosszan vette át a labdát. Az 55. percben cserélt a Fulham, a sérült Bobby Zamorát kénytelen volt lecserélni. Clint Dempsey állt a helyére.

Simon Davies került lövőhelyzetbe, miután Dominguez a sípcsontjával próbálta meg lekezelni a labdát. A walesi középpályás lövése után david De Gea megmutatta, miért került be a spanyol válogatott bő, 30-as vb-keretébe. Vetődve védett.

A 67. percben cserélt először az Atlético: a portugál Simao Sabrosa helyére Jurado ment be.

A következő tíz perc mezőnyjátékkal telt el, az Atlético kicsit feljött labdabirtoklásban, de nem találta a rést a Fulham védelmén. Az angolok nagyon magabiztosan romboltak. Forlán és Agüero kreativitása és gyorsasága nem érvényesült.

Cserélt a Fulham is, Damien Duff helyére a norvég Nevland állt.

A 90. (illetve a 92. perc úgy telt el, hogy a Fulham középhátvédje, Hageland a saját ötösén elrúgta "Kun" Agüero lábát. Nem volt azért tiszta tizenegyes, Rizzoli, az olasz bíró pedig biztosan nem akarta eldönteni a mérkőzést egy büntetőt megítélve.

A hosszabbításban a Fulham birtokolta többet a labdát, helyzet nélkül. Gera Zoltán munkabírása, robotolása feltűnő volt. Az Atlético átengedte a teret, mintha arra spórolt volna, hogy az így végre térhez jutó Forlán vagy Agüero egyszer el tudjon szaladni.

Hosszabbítás első 15 percének végén Diego Forlán vitte végig a bal oldalon a labdát, adott két kötényt, a labdája Salvio közvetítésével Sergio Agüeróhoz került, aki alig lőtte két lépésről mellé. Ebben az öt percben sokkal veszélyesebb volt a magára találó Atlético.

A másik negyedórában is a spanyoloknál volt többet a labda, de már óbvatos volt mind a két csapat. Itt és ilyenkor már egyetlen hiba végzetes lehet. Az lett.

A 116. percben "Kun" Agüero a bal oldalon megetette Hughest, beadta a labdát laposan a balszélső helyéről, s a középről induló Diego Forlán szenzációs mozdulattal a kapuba simogatta a labdát. A labda Hangeland lába között ment át, Mark Schwarzer hiába vetődött.

A 121. percben Gera lesről mellé lőtt.

Nyert az Atlético. Kár - de az Atlético a mérkőzés egészét tekintve megérdemelte a győzelmet. S nem csak azért, mert náluk játszott a mezőny legjobb futballistája, Diego Forlán. Persze, az ember sajnálja Gera Zoltánt és csapatát, hiszen rengeteget tettek azért, hogy megnyerjék a döntőt, sokat "dolgoztak". Ha kicsivel szerencsésebbek, eljuthattak volna a tizenegyesekig - s ott már bármi lehetett volna.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×