INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mercedes lett a Brawnból, Button távozhat

Infostart / InfoRádió
A Mercedes lett a többségi tulajdonosa a Brawn GP Formula-1-es istállónak. Az idei egyéni és konstruktőri világbajnok csapat jövőre Mercedes GP néven indul.

A német autógyár a Brawn GP 75,1 százalékát vette meg, a maradék 24,9 százalék Ross Brawn csapatfőnöké és más vezetőké.

A Mercedes egyúttal azt is közölte, hogy 2015-ig biztosan a McLaren motorszállítója marad.

Brit sajtóértesülések szerint könnyen lehet, hogy a McLarennél folytatja pályafutását Jenson Button, miután a Mercedes GP állítólag a német Nico Rosbergnek és Nick Heidfeldnek szavaz majd bizalmat. Button pénteken meglátogatta a McLaren wokingi központját, és tárgyalt Martin Whitmarsh csapatfőnökkel.

A Mercedes 1954-ben indult először önálló csapattal a Formula-1-ben. Az Ezüst Nyilak akkor, és a következő évben is megnyerték a világbajnokságot, Juan Manuel Fangioval. A német cég egy Le Mans-i balesetet követően a második bajnoki cím után kivonult az autósport királykategóriájából.

A visszatérésre 1994-ig kellett várni. A Mercedes előbb a Sauber, majd a a McLaren motorszállító partnereként állt a rajtrácsra. Az első győzelmet 1997-ben aratták, 1998-ban pedig már világbajnokok lettek Mika Hakkinennel. A sikert a következő évben megismételték.

2008-ban Lewis Hamiton szerzett újabb bajnoki címet a Mclaren-Mercedesnek. 2009-ben a Honda-utód Brawn motorszállítói is lettek, és az újonc istállóval Jenson Button megynerte a világbajnokságot.

Az elmúlt egy évben három gyári csapat hagyta el a Formula-1-et, a Honda, a BMW és múlt héten a Toyota.


A címlapról ajánljuk