INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A MOB az Országgyűléshez és a kormányzathoz fordul

InfoRádió / MTI
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége pénteki ülésén úgy döntött, felhívással fordul az Országgyűléshez és a kormányzathoz, hogy a jövő évi költségvetés tervezésénél és elfogadásánál garantálja a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást.

A MOB szerint a magyar sport az összeomlás előtt áll: "Százmilliós adóssághalmot görgetnek a szövetségek, teljes anyagi ellehetetlenülés vár az egyesületek többségére, sportolóink nagyrészt lelakott, elavult létesítményekben készülnek, a sportegészségügyi háttér szinte teljesen leépült" - áll az elnökségiről készült, MTI-hez eljuttatott beszámolóban.

Az ülésen elhangzott, hogy az olimpiai felkészülés támogatása nem tartható a 2009-es szinten, mert az reálértékben 48 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest, és 800 millió forinttal kevesebb, mint ami 2005-ben jutott a szövetségeknek. A MOB ezért azt kéri, "hogy legalább a pekingi olimpia évében folyósított 1,8 milliárdos kormányzati forrást kapják meg az olimpiai sportágak, ellenkező esetben 2010-re teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek a londoni kvalifikációra készülő versenyzők."

A MOB közleménye hozzáteszi: amennyiben a kormányzati támogatás a jelenlegi szinten marad, elképzelhető, hogy a 2012-es londoni ötkarikás játékokat követően alig vagy egyáltalán nem maradnak példaképként állítható bajnokok.

A Magyar Paralimpai Bizottság (MPB) mint önálló köztestület és egyben a MOB tagszervezete, maximálisan egyetért a MOB-bal és mindenben támogatja elnökségének törekvéseit.

Az MPB - amint azt az MTI-hez eljutatott pénteki közleményében írja - ugyanolyan - ha nem súlyosabb - gondokkal küzd, mint az olimpiai sportágak szövetségei. Az MPB emlékeztet arra, hogy tagszervezetei idén egyetlen forint állami támogatást sem kaptak, ami a Magyar Látássérültek Szövetségének (MLS) megszűnéséhez vezetett. A Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége (MMS) átalakult és Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségeként (MLMS) látja el feladatát. Az újjáalakult szervezet is a túlélésért küzd, mivel egyetlen forint állami támogatásban sem részesült. A jelenlegi tarthatatlan helyzet több mint 100 sportegyesületet érint a fogyatékos versenysport területén.

A közlemény szerint a paralimpiai mozgalom is üdvözölné, ha megkapná azt az összeget, amelyhez 2008-ban hozzájutott.

A címlapról ajánljuk