eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Neten szervezték a londoni csetepatét a huligánok - videók

Súlyos büntetésre számíthat a West Ham és a Millwall is, miután a két együttes szurkolói összecsaptak a kedd esti Ligakupa-mérkőzés előtt. Kiderült, a drukkerek előre megtervezték a verekedést. A londoni randalírozás ismét a futballhuliganizmusra irányította a figyelmet a szigetországban.

Akik azt hitték, hogy Angliában vége a futballhuliganizmusnak, kedd este rádöbbenhettek, hogy tévedtek: egy Ligakupa-mérkőzés vált háborúvá. A két londoni gárda, a West Ham és a harmadosztályú Millwall csatározása nagy múltra, az 1920-as évekre tekint vissza, a szurkolótáborok óriási riválisok, és mivel 2005 óta nem találkoztak, a keddi meccs különösen pikánsnak számított.

A végeredményre (hosszabbítás után 3-1 a West Hamnek) kevesen fognak emlékezni, arra viszont biztosan, hogy a két együttes szurkolói a pályára is befutottak, a stadionon belül és azon kívül is összeverekedtek.

Az angol sajtó beszámolói szerint a huligánok az interneten szervezték meg a balhét, az egyik rendbontó azt tanácsolta a keddi meccs előtt társainak a világhálón, hogy "botokat hozzatok, a kölyköket pedig hagyjátok otthon".

A meccs előtti rendbontáshoz hasonlót legutóbb a rossz emlékű 70-es és 80-as években láttak Angliában, az akkori botrányok több tragédiához is vezettek, ami után a szigetországi csapatokat ki is zárták az európai sorozatokból.


A kedd esti meccset a rendőrség a legmagasabb veszélyességi kategóriába sorolta, 500 egyenruhás volt szolgálatban az Upton Park környékén, de további 250-et kell erősítésként hívni a zavargások miatt. A The Times azt emeli ki, hogy számítani lehetett a balhéra, ennek ellenére esti időpontban rendezték meg a találkozót, így a huligánok többsége ittas állapotban ment ki a meccsre.

A megtervezett verekedés során köveket és üvegeket dobáltak egymás felé a drukkerek, egy 44 éves embert pedig mellbe szúrtak, ő továbbra is életveszélyes sérülésekkel fekszik a kórházban. A környéken lakók bezárkóztak, és a boltosok is idő előtt bezártak félelmükben. Egy szemtanú szerint a huligánok úgy viselkedtek, mint az állatok, a földön fekvő rendőrt is megrugdosták. Hozzátette: százak csaptak össze az utcán, de lehet, hogy ezren is voltak a randalírozók - a rendőrök ugyanakkor mindössze 13 embert vettek őrizetbe.



A botrány aztán a mérkőzésen is folytatódott, a játékvezetőnek háromszor is meg kellett szakítani a játékot, mert a pályára futottak a drukkerek. A rendőrség szerint kétezer Millwall-szurkoló jegy nélkül érkezett a stadionhoz, de kétszáz mégis bejutott.



A rendbontás mellett rasszista bekiabálásokkal illették a West Ham válogatott csatárát, Carlton Cole-t, aki kikérte magának a sértéseket: "olyan erős vagyok, mint egy gorilla, de nem vagyok majom". Állítólag a hazai drukkerek is szidalmazták a Millwall színes bőrű labdarúgóját, Jason Price-t.

Természetesen mindkét klub elítélte a történteket, ennek ellenére súlyos büntetésre számíthatnak. Elképzelhető, hogy a West Hamet kizárják a sorozatból, de valószínűbb, hogy következő meccsét zárt kapuk mögött kell lejátszani, és mindkét egyesület pénzbírságot is kaphat a szövetségtől, mivel nem tudták megfékezni a szurkolóikat. A West Ham vezetői azt ígérték, a fényképek és videók alapján azonosítják a randalírozókat, és őket örökre kitiltják a stadionból.



A brit sportminiszter és a belügyi tárca vezetője is elítélte a történteket, és valamennyien szigorú fellépést ígértek a huligánokkal szemben. A lépés azért is szükséges, mert Anglia pályázott a 2018-as világbajnokság megrendezésére, ám akkor nem lehet esélye győzni, ha nem lesz újra rend a stadionokban.

Harry Redknapp, a Tottenham tekintélyes edzője szerint a West Hamnek és a Millwallnak soha többet nem szabad egymás ellen játszania - valóban, ez is egy megoldás lehet.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×