eur:
401.2
usd:
366.57
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Kiugróan magas a világbajnoknő férfihormon-szintje

Háromszor magasabb a dél-afrikai világbajnok atlétanő, Caster Semenya tesztoszteronszintje a szokásosnál - állapította meg egy vizsgálat. A 800 méteren aranyérmes sportolónál teljesítményének látványos javulása, férfias külseje, illetve mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy férfiként indult a nők között.

Még a berlini világbajnokság előtt végezték el azokat a teszteket, amelyek eredménye szerint Caster Semenya, a 800 méteren győztes dél-afrikai atléta szervezetében háromszor magasabb a tesztoszteron nevű férfihormon szintje a nőknél megszokottnál.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az eredményeket látva részletesebb vizsgálatot kért, hogy kiderüljön, doppingolással, azaz mesterséges úton növelték-e a sportoló teljesítményét, vagy szervezete természetesen úton állítja elő a hormonnak ezt a szintjét. Ezeknek a teszteknek az eredményére heteket kell várni.

A szervezet azt is kérte a dél-afrikaiaktól, hogy szexvizsgálatnak is vessék alá Caster Semanyát, ugyanis férfias külseje, illetve mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita.

A 18 éves atléta látványos fejlődése is sokakban gyanút ébresztett, ugyanis több mint hét másodperccel javította meg egyéni legjobbját a dél-afrikai sportoló, és az ismeretlenségből előlépve nagy fölénnyel győzött a berlini vb-n.

A Telegraph című brit lap azt is kiderítette, hogy a dél-afrikai atlétacsapat edzője Ekkart Arbeit, akit korábban a keletnémet sportolók trénereként azzal vádoltak, hogy annyi anabolikus szteroidot szedetett egyik női versenyzőjével, Heidi Kriegerrel, hogy annak férfivá kellett operáltatnia magát, és jelenleg Andreas Kriegerként él. Azt egyelőre nem tudni, hogy Arbeit mennyit dolgozott Semenyával.


A világbajnokság után Dél-Afrikába kedden hazatért Semenyát óriási ünneplés fogadta, a johannesburgi repülőtéren ötezren köszöntötték. Családja visszautasította, hogy a világbajnok férfi lenne, és hazája közvéleménye is mellette áll.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 20:09
2024. október 11. 18:45
×
×
×
×