eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Federer több mint négyórás csatában nyert Wimbledonban

Roger Federer minden idők leghosszabb wimbledoni ötödik játszmáját 16-14-re megnyerve óriási csatában, 3-2-es játszmaaránnyal győzött Andy Roddick ellen a tenisztorna férfi egyesében. Federer pályafutása 15. egyéni Grand Slam-győzelmét szerezte meg, s ezzel megdöntötte Pete Sampras csúcsát.

Roger Federer olyan mérkőzéseken lett a férfitenisz - az egyesbeli Grand Slam-titulusokat tekintve - rekordere, ami méltán pályázik a minden idők legjobb és legizgalmasabb meccse címre. A svájci világklasszis számára kettős tétje volt a szokványosokon túl az Andy Roddick elleni összecsapásnak: lesz-e hatodszor is Wimbledon bajnoka, visszafoglalja-e tavaly Rafael Nadalnak kényszerűségből átengedett trónját, s megszerzi-e a 15. GS-elsőségét, amivel megdönti Pete Sampras csúcsát.

Sampras személyesen nézte meg a döntőt, 2002 óta először ment el a londoni pályára. Rajta kívül a Királyi páholyban több legenda figyelte a csatát: Björn Borg, Rod Laver, Ilie Nastase, Manuel Santana, vagy a kommentátori állásban John McEnroe is személyes tanúja volt a 4 óra 17 perces hőskölteménynek. Ugyancsak ott ült a tribünön Woody Allen, Russell Crowe, Michael Ballack, Sir Alex Ferguson és David Coulthard is.

Az első játszma Andy Roddické lett 7-5-re, talán némi meglepetésre, ha azt vesszük, hogy az idén újra nagyszerű formában játszó amerikai korábban már három GS-döntőben, ezek közül két wimbledoni fináléban is veszített Roger Federer ellen. A másodikban is nyerési esélye volt, s ha akkor egy picivel szerencsésebb, talán a meccs is az övé lett volna vasárnap késő délután.

A második játékban, 6-6nál, a rövidítésben, már 6-2-re vezetett, a négy szettlabdát hárító Federer azonban attól kezdve sorozatban csinálta a pontokat, s 8-6-ra megnyerte a játszmát. Ugyancsak rövidítésben nyerte a svájci a következő szettet, 6-6 után ezúttal 7-5-re. Roddick azonban a hátrányban sem hagyta magát.

Az egész mérkőzésen szenzációsan szervált (miként egyébként Federer is), de a negyedikben minden korábbinál jobban. Ennek köszönhetően viszonylag simán, 6-3-ra megnyerte a játszmát. Szegény, veszített már három szettes, majd négy szettes mérkőzésen is Roger Federer ellen a wimbledoni döntők történetében, most az ötödikben bukta el a meccset.

Nem tehet magának szemrehányást, valószínűleg a világ összes játékosa ellen elég lett volna a mostani játéka a győzelemhez. Egy valakit kivéve: Roger Federert. Az ötödik szettben a harmincadik (!) játék döntött, egy olyan találkozón, amelyen mind a két játékos győzelmet érdemelt volna. Ez volt a lejátszott game-eket tekintve minden idők leghosszabb wimbledoni döntője.

Federer sorozatban a hetedik wimbledoni döntőjét játszotta (s csak tavaly kapott ki), huszadszor mérkőzhetett GS-címért. Sorozatban harmadszor játszott ötszettes döntőt Wimbledonban. A 15 GS-győzelemhez 54 szettet vívott a döntőkben, még soha nem kellett egy játszma-nyeréshez hétnél több játékot megnyernie. Most 16-ot nyert meg azért, hogy ne kapjon ki.A díjátadáson Andy Roddick (ahogy Federer a januári Australian Openen) a könnyeivel küszködött, érezte, élete nagy lehetőségét hagyta ki. Dicsérte Roger Federert, s tréfásan elnézést kért a rekordját elveszítő Pete Samprastól, mondván, mindent megpróbált, de nem tudta legyőzni a svájcit. A korábbi 18 meccsükből csak kétszer tudott a mumusa, Federer ellen nyerni, de most nagyon közel állt hozzá.

Federer hihetetlennek mondta az érzéseit, s dicsérte Roddickot, azt mondta, pontosan tudja, mit érez most Andy, tavaly ő is öt szettben kapott itt ki. (Nem mellékesen előtte viszont már ötször megnyerte a tornát.) Aztán bókolt a sérülése miatt a versenyről hiányzó Rafa Nadalnak, elismerve, a spanyol világelső távollétében könnyebb dolga volt. Hát, ha ez a könnyebb feladat...

Roger Federer-Andy Roddick 5-7, 7-6 (8/6), 7-6 (7/5), 3-6, 16-14

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×