eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tovább tart az angol klubok uralma a Bajnokok Ligájában

A Manchester United keddi idegenbeli döntetlenje és az Arsenal győzelme után a Liverpool a Real Madrid, a Chelsea a Juventus ellen nyert 1-0-ra a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcadöntőjének első mérkőzésein. A Bayern München is kitett magáért: minden előzetes várakozást felülmúlva, 5-0-ra győzött Lisszabonban.

Már a madridi mérkőzés előtt jócskán volt beszédtémája a szurkolóknak: Steven Gerrard mégsem vállalta a játékot, Rafa Benítez nem merte kockáztatni, hogy kezdesse legjobb játékosát.

Az is kiderült a névsorokat böngészve, hogy a Liverpoolban mindössze egy angol játékos kapott helyet (a csapatkapitány, Jamie Carragher), ellenben több spanyol játékos erősítette a Vörösöket, mint a Real Madridot (5:3). Pletykák is terjedtek: továbbra is bizonytalan Rafa Benítez jövője, a legpesszimistább liverpooli hívek attól tartanak, hogy még a jövő hét előtt lemond a menendzser.

A találkozó első félidejében a Real Madrid játszott mezőnyfölényben, többet birtokolta a labdát, mint a vendégcsapat, de a két legnagyobb védeni valója Iker Casillasnak, s nem válogatottbeli tartalékának, Pepe Reinának támadt.

Az elsőnél, a félidő közepén, a lesgyanús helyzetből kilépő Fernando Torres a jobbösszekötő helyéről leadott lövését hárította Casillas rendkívüli reflexmozdulattal, majd a játékrész utolsó pillanataiban Xabi Alonso a saját térfeléről, a kezdőkörből küldött ívelésére ért vissza, s ütötte ki vetődve a léc alól a labdát.

A Madridnak az első félidőben nem sikerült gólhelyzetet kialakítania, Reina számára a legnagyobb gondot a Riera lábáról hátra pattanó labda jelentette. A Liverpool jól tömörült a kapuja előtt, illetve a tizenhatosa vonala előtt, a védők jól álltak a lábukon, s óriási mezőnymunkát végzett a Mascherano, Xabi Alonso kettős. Torres állandó veszélyt jelentett - főleg addig, ameddig meg nem sérült. Az első félóra végétől perceken át ápoltak, kezelve a lábfejét. (A hatvanadik percig bírta aztán a lába.)

A második félidőben nem sokat változott a játék képe, a Madrid meddő támadásokat vezetett, a Liverpool meg egyre többet birtokolta a labdát. Gólhelyzet nélkül. Más kérdés, hogy a Madrid is csak távoli lövéssel veszélyeztetett: Arjen Robben bikázását követően Reina nehezen tudta a kapu fölé paskolni a labdát.

A mérkőzés legfontosabb pillanata a 82. percben következett: a balhátvéd, Fabio Aurelio a jobbhátvéd helyéről, erősen belőtt szabadrúgása után Josszi Benajun középről, tiszta helyzetből fejelt Iker Casillas hálójába.


Három esztendeje, amikor legutóbb angol csapattal játszott a Real Madrid a nyolcaddöntőben (az Arsenallal), ugyancsak 1-0-ra kikapott az első mérkőzésen a Bernabéuban.

A Stamford Bridge-en nagy taps fogadta Claudio Ranierit - de aztán néhány percen át kevésbé volt boldog a Juve, 2000 és 2004 között a Chelsea-t irányító edzője. A Kékek viszonylag gyorsan előnybe kerültek: Salomon Kalou labdáját a kissé lesgyanús helyzetben lévő Frank Lampard elengedte, Didier Drogba pedig a kapuba lőtt. Így ünnepelte pályafutása 50. BL-mérkőzését. (A félszáz meccsen 25 gólt szerzett!) Alkalmasint ezért felbecsülhetetlen értékű Drogba: rá a nagy meccseken mindig lehet számítani.



A Juve egyáltalán nem játszott aztán alárendelt szerepet, Ranieri is megnyugodhatott. Pedig a gól után alkalmasint felrémlett benne: a Zebrák az utóbbi öt angliai mérkőzésükön kikaptak - noha még veretlenek voltak a mostani BL-sorozatban. A másik oldalon Petr Cech nagy bravúrral védte Alessandro Del Piero labdáját.

A második félidőben a Juventus volt a jobbik csapat, de hiába javult fel a teljesítménye, nem tudott egyenlíteni. Pedig a fiatal Marchisio kétszer is helyzetbe került, sőt az utolsó pillanatokban Nedved majdnem honfitársa, Cech kapujába talált - de csak majdnem. A Chelsea legnagyobb két helyzete a második félidőben Drogba és Anelka előtt adódott, az elefántcsontparti büntetőt reklamált Chiellini megmozdulása után, de nem volt igaza.

A Bayern nyílt mérkőzésen szerzett az első félidőben egygólos előnyt a lisszaboni Sporting otthonában. Mindkét oldalon adódtak helyzeteket, de ezek közül csak Ribéryét sikerült gólra váltani. A francia játékos találata nagyon sokat érhet a Bayernnek.

A bajor csapat ezzel rekordot állított fel: sorozatban a 14. idegenbeli BL-mérkőzésén szerzett gólt. A korábbi csúcsot egyébként a Chelsea tartotta. A második félidő elején alkalmasint eldőlt a párharc: Miroslav Klose is meglőtte a maga gólját. A lengyel-német támadónak ez volt a hatodik gólja a mostani sorozatban, s ezzel beérte a góllövőlista élén Lisandro Lópezt.

S még nem volt vége a Sporting kínjainak: a Bayern megszerezte a harmadik gólját is. A Philipp Lahm által kiharcolt büntetőből Ribéry küldte a labdát Tiago kapujába. A hajrában Luca Toni tette a duplájával még inkább kiütésessé a Bayern győzelmet.Nem hozott ellenben jó mérkőzést a Villarreal és a Panathinaikosz találkozója. A görögök végigvédekezték az első félidőt - sikerrel. A másodikban Karagunisz megszerezte a vezetést, s noha a folytatásban a Pires elleni szabálytalanságért megítélt büntetőt Giuseppe Rossi értékesítette, a Villarrealnak nem lesz könnyű dolga a visszavágón.

Sporting CP-Bayern München 0-5 (0-1)
Lisszabon. Játékvezető: Layec (francia)
Sporting: Tiago - Abel (Pereirinha, 61.), Caneira, Anderson Polga, Tonel - Izmailov (Vukcevic, 61.), Rochemback, Joao Moutinho, Romagnoli - Liedson, Derlei (Yannick, 71.).
Bayern München: Rensing - Oddo (Lell, 67.), Lucio (Van Buyten, 78.), Demichelis, Lahm - Ribery, Van Bommel, Schweinsteiger (Altintop, 71.), Ze Roberto - Klose, Toni.
Gólok: Ribéry 42., 63. - a másodikat 11-eesből, Klose 57., Toni 84., 90.

Villarreal-Panathinaikosz 1-1 (0-0)
Villa-Real. Játékvezető: Plautz (osztrák)
Villarreal: Diego Lopez - Ángel, Fuentes, Godin, Bruno - Santi Cazorla, Ibagaza (Cani, 70.), Eguren (Pires, 62.), Senna - Rossi, Llorente (Nihat, 62.)
Panathinaikosz: Galinovic - Vyntra, Sarriegi, Gumasz (Gabriel, 46.), Wawrzyniak - Simao Mate, Gilberto Silva, Nilsson, Karagunisz (Szalpigidisz, 85.) - Szpiropulosz, Mantsziosz (Rukavina, 94.)
Gólok: Rossi 67., 11-esből, ill. Karagunisz 59.

Chelsea-Juventus 1-0 (1-0)
London. Játékvezető: Olegario Benquerenca (portugál)
Chelsea: Cech - Bosingwa, Terry, Alex, Ashley Cole - Kalou (Malouda, 72.), Mikel, Ballack (Mancienne, 81.), Lampard - Drogba, Anelka.
Juventus: Buffon - Chiellini, Mellberg, Legrottaglie, Molinaro - Camoranesi (Marchionni, 51.), Sissoko (Trezeguet, 86.), Tiago (Marchisio, 62.), Nedved - Del Piero, Amauri
Gól: Drogba 12

Real Madrid-Liverpool 0-1 (0-0)
Madrid. Játékvezető: Rosetti (olasz)
Real Madrid: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Cannavaro, Heinze - Robben, Gago, Lassana Diarra, Marcelo (Guti, 46.) - Higuain, Raúl.
Liverpool: Reina - Arbeloa, Skrtel, Carragher, F. Aurelio - Benajun, Xabi Alonso, Mascherano, Riera (Gerrard, 88.) - Fernando Torres (Babel, 60.), Kuyt (Lucas, 92.)
Gól: Benajun 91.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 17:15
×
×
×
×