eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Kétszázhúsz millió jár a kínai győzteseknek

Dúsgazdag emberként élhetnek tovább azok a hazai sportolók, akik aranyérmet nyernek a pekingi olimpián.

A szombaton Kína első bajnoki címét szerző 48 kg-os súlyemelő, Csen Hszie-hszia egyes számítások szerint összesen 10 millió jüant (220 millió forint) kasszíroz.

Ebből az ország sporthivatala (GASC) 250 ezer jüant ad - ami ötszöröse az athéni javadalmazásnak -, míg Fok Ying Tung hongkongi mágnás 1984 óta minden kínai diadalért egy kiló aranyat és 80 ezer dollárt juttat.

Ráadásul a tartományi sporthivatalok és a szponzorok is mélyen a zsebükbe nyúlnak, ha a nemzet dicsőségéről van szó.

Lapértesülések szerint a GASC azt fontolgatja, hogy takarékossági okokból áttér a Koreai Köztársaságban működő rendszerre, amely örökös életjáradékot ír elő.

Összehasonlításul: a szingapúri kormány rekordot jelentő félmillió euróval (120 millió forint) dotálja az olimpiai bajnoki címet, míg a legfukarabbak a németek, akiknél államilag csupán 15 ezer eurót (3,6 millió forint) ér az ötkarikás arany.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×