eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Cseh László ezüstérmes lett

Cseh László szenzációs úszással, 4:06.16-os új Európa-csúccsal ezüstérmet nyert a pekingi olimpia 400 méteres vegyesúszó számában, megszerezve a magyar ötkarikás küldöttség első érmét a XXIX. nyári játékokon. Az aranyérmet a 4:03.84-gyel fantasztikus világcsúcsot repesztő Michael Phelps nyerte. A döntő másik magyarja, Kis Gergő 4:12.84-gyel a hatodik helyen végzett, bronzérmes az ugyancsak amerikai Ryan Lothe.

A lelátón ifjabb és idősebb George Bush, a világ másik felén, a képernyők előtt fél Amerika. Mindenki a nagy sztori első stációjára kíváncsi: az NBC televíziós társaság egy, a mai ilyen szempontból is őrült világban is hihetetlen összeget, egymilliárd dollárt fizetett a közvetítésekért. A tévé kedvéért, hogy Amerika főidőben élvezhesse az úszódöntőket, pekingi idő szerint reggel tíz óra után néhány perccel kezdik a műsort.

De kit érdekel most Amerika, kit érdekel, hogy a világon több mint egymilliárd tévénéző figyeli Michael Phelps harcát immár (az Athénben nyerteket is beleszámítva) hetedik olimpiai aranyérméért. A lényeg, hogy ott lazít mellette Cseh László, a magyar úszósport nagy olimpiai reménysége, meg persze ott van a fináléban - az előfutamban önmagát felülmúló - Kis Gergő is.

Laci vállán nagy teher: negyven éve, az 1968-as mexikói olimpia óta, ha a magyar úszócsapat részt vett a játékokon, mindig nyert érmet. 1972-ben Gyarmati Andreával és Hargitay Andrással kezdődött a sor - a Széchy-iskola első nagy csillaga ráadásul 400 vegyesen lett harmadik. Akkor 4:32.70 kellett a dobogóhoz, most biztos, hogy 4:10-en belül kell majd úszni az éremért.

A 400 vegyes amúgy az elmúlt szűk négy évtized olimpiai úszóversenyein a magyarok egyik legerősebb száma: Hargitay bronzérme után 1980-ban Verrasztó Zoltán is harmadik lett, aztán Darnyi Tamás kétszer is megnyerte a számot (1988, 1992), s Athénben, 2004-ben már Cseh Laci állt a dobogóra.

Alig túl egy lábtörésen is harmadik lett Michael Phelps és Erik Vendt mögött. Érdemes feljegyezni az időket: Phelps 4:08.26-ot, Laci 4:12.15-öt úszott. Ha azt vesszük, azóta a magyar világklasszis közelített a legyőzhetetlen szupersztárhoz, az úszás földönkívülijéhez. Mert most nem lesz köztük közel négy másodperc. Ugye, nem lesz?

Cseh úgy kezdett, mint még soha: világcsúcs részidőn belül, elsőként fordult az első hossz után. Százig, a pillangóúszás végéig Phelps befogta, de még mindig mindketten a világcsúcs idején belül úsztak.

A hát mindhármuknak, azaz Lacinak, és a két amerikainak, Phelpsnek és Ryan Lothe-nak is erőssége, utóbbi, például a 200-as táv világcsúcstartója. Fel is jött a második helyre. A két amerikai úszott az élen mellen is, Laci azonban nem hagyta magát. Kár volt attól tartanunk, hogy nem bírja majd az erős kezdés miatt a táv végét, még erősített.

Gyorson Phelps növelte az előnyét, Cseh pedig egyszerűen lehajrázta Lochte-t. Néhány napja a szöuli olimpia legnagyobb úszócsillaga, Matt Biondi azt írta elemzésében, hogy csak Lochte lehet veszélyes az öt egyéni aranyra törő Phelpsre - most majd, ha kiejteni nem is, leírni megtanulja: Cseh.

Illetve, csupa nagybetűvel: CSEH. Laci élete legnagyobb úszását produkálva, fantasztikus, 4:06.16-os új Európa-csúccsal nyert olimpiai ezüstérmet. Michael Phelps élete utolsó 400 méteres vegyes úszó versenyében 4:03.84-es világcsúcsot úszott, tényleg legyőzhetetlen volt.

Kis Gergő nem tudta megismételni szombat délutáni teljesítményét, 4:12.84-gyel végzett. Helyezése így is felülmúlja az előzetes várakozásokat: hatodik lett.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×