eur:
389.45
usd:
364.37
bux:
68071.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Drámai csatában győzött a Chelsea

A Chelsea lesz a Manchester United ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében. A londoni együttes az elődöntő visszavágóján hosszabbításban 3-2-re nyert a vendég Liverpool ellen, és 4:3-as összesítéssel jutott be a fináléba.

Nagy pillanatok voltak. Emberi momentumok a gladiátorok harcában. A Chelsea tizenegyeshez jutott. Alig egy perccel azután, hogy játékosai néhány másodpercig a mennyekben érezhették magukat Essien a hálóba küldött labdáját látva, majd visszahuppantak a földre, miután a bíró - jó döntést hozva - nem adta meg a gólt.

Hyypiä késve csúszott be, s eltalálta Michael Ballack lábát. Az ilyen szabálytalanságért mindig, mindenütt büntető jár, még a Bajnokok Ligája elődöntőjének hosszabbításában is. Frank Lampard elvállalta, hogy lövi. Õ az első számú rugó a Chelsea-ben, de hát nincs futballszurkoló Angliában, s azt hiszem, Magyarországon sem, aki ne tudná, min ment keresztül az elmúlt napokban.

Elveszítette az édesanyját, akinek a kórházi ágyánál éjszakákat virrasztott, mérkőzéseket kihagyva. A gyász miatt kihagyta a Manchester United elleni szuperrangadót, de a BL-meccs előtt jelezte, játszani akar. Avram Grant rábízta a döntést.

Lampard játszott. Rengeteget dolgozott, de nem csillogott. Ám a büntetőt elérte. Erősnek érezte magát. Úgy bevágta, hogy Reinának esélye sem volt a hárításra. Mire a gólt ünnepelve a szögletzászlóhoz ért, lerántotta a karjáról a meze alatt viselt gyászszalagot, s megcsókolta.

A többiek a nyakába borultak, ebben a pillanatban, lehettek bármennyire is kimerültek, pontosan érezték, tudták, mit jelent ez a gól a társuknak, s mit a Chelsea-nek. A Kékek közelebb kerültek álmukhoz, a Bajnokok Ligája döntőjébe jutáshoz.

Ahogy írni szokták, nem következett feltétlenül a játék képéből a Chelsea gólja. Avram Grant csapata az első félidőben jobban játszott, mint a Liverpool. A Vörösök védői nem voltak a szokott magabiztosak, s talán megzavarta őket a szlovák Martin Skrtel korai sérülése.

Didier Drogbában óriási törlesztési vágy dolgozott. Meg akarta mutatni Rafa Beníteznek, hogy róla nem az edző által citált műesések, hanem a gólok miatt érdemes beszélni. Az első félidő kulcspillanatában nehéz szögből is pontos és erős lövéssel vágta a kapuba a labdát.

Ám Grant hibázott a második félidőben. Vagy ő rendelte túlságosan hátra a csapatát, vagy ő nem szólt be kulcsembereinek, hogy nem tanácsos sündisznóállásba vonulni. Rafa Benítez húzására sem reagált: meglepte a Chelsea védőit Benejun és Kuyt oldalcseréje.

A második félidő közepén az addig a bal oldalon futballozó jobbról húzott befelé. Labdáját Fernando Torres könyörtelenül bevágta a hazaiak kapujába. 2004 tavasza óta ez volt az első (!) Liverpool-gól a Stamford Bridge-en.

A gól (is) után a Vörösök többet birtokolták a labdát, a Chelsea legnagyobb helyzete Ballack szabadrúgása volt. A szakadó esőben rengeteget csúszkáltak a játékosok, s hihetetlen erőbedobással játszottak.

Xabi Alonso futotta a legtöbbet (több mint 13 ezer métert) a mérkőzésen, de nem sokkal maradt el mögötte Gerrard és Kuyt, illetve a Ballack, Makelele, Lampard trió sem. Ugyanakkor érthetetlen volt, Grant miért nem hozta fel a középpályára a rendkívüli fizikumú Michael Essient.

A hosszabbításban előbb a Liverpoolnak akadt két helyzete (Riise beadása után, illetve Hyypiä fejesénél), majd Pepe Reina kapujába került a labda. Essien óriási lövését nem tudta hárítani a spanyol kapus - szerencséjére három ellenfél is lesen állt. Nem ezért nem védett Reina, de Rosetti bíró jó döntést hozott.

Utána jött Hyypiä szabálytalansága, s a tizenegyes, majd nem sokkal később Anelka egyetlen jó akciója után egy remek beadás. Didier Drogba megelőzte Jamie Carraghert, s éppen úgy a kapu bal sarkába vágta a labdát, mint az első félidőben. Úgy festett, eldőlt a mérkőzés, 3-1-re vezetett a Chelsea. Ám nem lehetett szabadulni a gondolattól: a Liverpool a nagy feltámadások mestere.

S a Liverpoolnak volt még egy nagy húzása: a Fernando Torres helyére beállt Ryan Babel 30 méterről lőtte (Petr Cech közreműködésével) a labdát a Chelsea kapujába. De többre nem futotta a Vörösöknek.

Igaza volt Michael Ballacknak: a 2005 és a 2007-es elődöntőhöz képest fordult a kocka. Most a Chelsea jutott tovább - nehéz lenne tagadni, előnyös volt a Kékek számára, hogy a második mérkőzést otthon játszották.

De nem csak ezért jutottak tovább. Elsősorban azért, mert Didier Drogba a 2007-2008-as idényben most játszotta a legjobb mérkőzését.

Chelsea-Liverpool 3-2 (1-0, 1-1, 3-1)
(Drogba 33., 105., Lampard 98. - 11-esből, ill. Torres 64., Babel 117.)

Továbbjutott a Chelsea, 4-3 összesítéssel. A Kékek ellenfele, március 21-én, Moszkvában, a Manchester United lesz.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×